Tablet Stark Groove 7W-L raspakivanje i opis

Tablet Stark Groove 7W-L raspakivanje i opis

Comments 1

Beware This post is more than 3 years old, it may be outdated or incorrect! Please check elsewhere for accurate information!

This is a post intended for Serbian audience only, as the tablet in question is only available in Serbia. If you really want to, use Google Translate to read the post in your language.


Tržište tableta u Srbiji je stagnirano već neko vreme, jer ljudi jednostavno ne žele da kupuju tablete svake godine. Mobilni telefoni se dobijaju na ugovor na 2 godine za 1 dinar, stoga to “gura” prodaju, a i sama činjenica da je bilo dosta inovacije na polju mobilnih telefona, najskorije tzv. “Infinity Display” ekrani bez debelih bordera oko samog ekrana, kao i naravno povećanje performansi sa svakom novom iteracijom uređaja.

U svetu tableta nije bilo neke posebne promene već duže vreme, tableti do 20 000 din su ograničeni na 1 do 1.5 GB radne memorije, obično su 1024x600 rezolucije, i nemaju neke posebne dodatke, tj. funkcionalnosti, kao što je npr. NFC, čitač otiska prsta, dve kamere, IPS ekran (mada se IPS može pronaći kod većine tableta sa kineskih sajtova za prodaju), najnoviji Android, dosta RAM memorije itd.

Na svu sreću, Stark (Kalisi d.o.o. brend) je uskočio nama u “spas”, izbacivši ažuriranu verziju svog Groove 7W-L tableta, koji sada dolazi sa Android 6.0 “Marshmallow” operativnim sistemom.


Napomena: Unapred se izvinjavam zbog lošeg kvaliteta fotografija, ali ih bar ima.

Prednja strana tableta Stark Groove 7W-L

Zadnja strana tableta Stark Groove 7W-L

Tablet dolazi upakovan u lepu, glossy kutiju, koja pozadi opisuje sve njegove karakteristike, a napred ima render-ovanu sliku proizvoda. Cela kutija je crne boje i izrađena je od kvalitetnog kartona.

U kutiji se nalaze: 1 tablet, 1 USB kabl, 1 punjač i uputstvo za upotrebu, koje vam je, najverovatnije, potpuno nepotrebno.

Punjač i USB kabl

Punjač je brendiran sa “FLYPOWER” nazivom, i jačine je 1500 mA, što znači da bi bateriju tableta trebao da napuni za približno 100 minuta.

FLYPOWER-brendiran punjač na 5V i 1.5A

Tablet pokreće Allwinner-ov SOC A33, sa četiri Cortex-A7 jezgara na 1.2 GHz i Mali 400 MP2 grafičkim čipom. Uređaj poseduje** 1 GB** radne (RAM) memorije, u 4 modula po 256 MB, proizvodnje Samsung Eletronics, i za čuvanje podataka koristi 8GB NAND memorije proizvođača Essencore. Essencore, inače, prodaje RAM za desktop računare pod brendom KLEVV.

Ekran tableta je rezolucije 1024x600, tipa TN (Twisted Nematic) (većina sajtova ga opisuje kao IPS, ali na samoj kutiji piše da je TN, a to se naravno i vidi čim pogledate ekran), relativno jadnih uglova vidljivosti, kažem relativno, jer da tablet košta više bili bi opisani kao očajni. Ekran, kao kod većine jeftinih tableta, ima zrnast izgled, koji dosta smeta pri čitanju, ali ne toliko pri gledanju multimedijalnih sadržaja.

Tablet je, na strani performansi, takođe veoma slab. Treba mu preko 1 sekunde da uključi ekran kada pritisnete dugme za paljenje, i tom prilikom sve ponovo učitava u memoriju, ukazujući na to da tablet ne ulazi u sleep nego u hibernate mod kada ugasite ekran. Otvaranje aplikacija je igra strpljenja, i često ćete odustati, jer tabletu nekad treba i po 30 sekundi da otvori Google Chrome ili Facebook, što, priznajem, jesu dosta teške aplikacije, ali nije brži ni sa Opera Mini pregledačem. Takođe, može se primetiti određeno kašnjenje prilikom dodira ekrana i prilikom skrolovanja, što ukazuje na to da je sistem prezauzet nečim u pozadini i ne može da “stigne” da iscrta elemente na vreme, kao ni da reaguje na dodire.

Hello Marshmallow!

Sa softverske strane, tablet dolazi, kao što je već rečeno, sa Android 6.0.1 operativnim sistemom “Marshmallow”, koji je ovog puta potpuno bez ikakve teme, tzv. skin-a, osim promenjene ikonice za Settings, kao i dodataka aplikacije ES File Manager, koja se može ukloniti.

Naravno, za pohvalu je što tablet ne dolazi sa nekim spyware-om, kao većina kineskih tableta i telefona koji šalju sve privatne podatke na servere u Kini, mada možda i grešim.

Tablet ne poseduje GPS, tako da od korišćenja kao navigacija za automobil nema ništa, ili motor za vibraciju (?!), kao ni bilo kakav 3G (ili 4G) modem, tako da Internet nećete moći da koristite van kuće, osim ako ne volite da “lovite” WiFi mreže ili uzmete neki mobilni ruter, kao što je 4G HUAWEI E5573C, koji ja posedujem i preporučujem.

Stark Groove 7W-L poseduje Mono (jedan) zvučnik, koji nije strašnog kvaliteta, ali sam video (tj. čuo) mnogo gore, npr. na Tesla L7.1 3G tabletu, ali za bilo kakvo gledanje filmova bih preporučio slušalice.

“About tablet” ekran u Android operativnom sistemu!

Uređaj ima bateriju kapaciteta 2500 mAh, što mu omogućava oko 6 sati gledanja videa (u aplikacijama koje mogu da iskoriste akceleraciju video dekodiranja putem grafičkog čipa, tipa. MX Player) preko Interneta, ili oko 12 sati slušanja muzike sa ugašenim ekranom.

Procesor se dosta greje, čak kada tablet naizgled ne radi ništa, što ukazuje da operativni sistem nije ni malo optimizovan za sam hardver, i može biti razlog za kratko trajanje baterije.

Prednja kamera tableta je 0.3 MP, a zadnja je 2MP. Tablet ima izbočinu za zadnju kameru, nalik na druge tablete sa “jačim” zadnjim kamerama.

Pogled na unutrašnjost tableta

Matična ploča tableta

Tablet ima pristojan osećaj u rukama, nema običaj da isklizne iz ruke, ali se oseća jeftino i šuplje. Plastika je matt finish tipa. Dolazi sa nanešenom zaštitom za ekran.

Podržava USB On-The-Go putem micro USB porta, koji se koristi i za punjenje, što omogućava da povežete tastaturu i miš ili Flash memorije, USB modem za Internet, itd.

Matična ploča mog primerka je označena sa:

INET-U71X-REV01 2017-03-21

Sam tablet, iako jeftin, ipak odaje neki utisak kvaliteta, kada se uporedi sa Q8-tip tabletima iz Kine, koji često imaju problema sa kontrolom kvaliteta. Moj primerak, koji nije posebno odabran, nije imao apsolutno nikakve nesavršenosti ili mane.

Zaključak

Teško je ne preporučiti tablet koji košta manje od 7 000 din, ali morate imati u vidu staru poslovicu “koliko para, toliko i muzike”. Tablet je jedan od boljih u tom cenovnom rangu, ali ima svoje mane i ne izaziva osećaj zadovoljstva prilikom korišćenja. Deluje kao odličan izbor za decu, starije osobe, ili radnike na terenu kao sredstvo za unos informacija.


Specifikacije

Barkod 0600346796836
Model Groove 7W-L
Procesor Cortex-A7 A33 Quad-Core, 1.2GHz
RAM 1GB
Ekran 7" TN 1024x600
Flash memorija 8GB
Memorijska kartica Da, microSD do 32GB
Povezivanje Bluetooth, WiFi 802.11b/g/n, MicroUSB, 3.5mm jack za slušalice
OS Android 6.0
Zadnja kamera 2 MP
Prednja kamera 0.3 MP
Baterija 2500 mAh
USB OTG Da
3G / SIM kartica Ne
Grafički čip Mali 400MP2
Težina 287 g
0
❤️
0
👍
0
😲
0
😢
0
😠
0

Comments (1)

Please be civil when commenting. Think before writing, don't spam, self promote, bully, harass or harm anyone. Please read the Comment Policy before posting. Comments are moderated.

alexander Reinoso

alexander Reinoso

Firmware please

Reply · 2 years ago · #74


Scroll to top