Huawei, Američka vlada, i budućnost pametnih telefona

Huawei, Američka vlada, i budućnost pametnih telefona

Comments 0

Donald Tramp je 15.05.2019. potpisao Executive Order čime je, koristeći moć u okviru Emergency Economic Powers Act (EEPA), zabranio Američkim kompanijama da “koriste mrežnu opremu napravljenu od strane kompanija koje predstavljaju rizik za bezbednost informacionih sistema i telekomunikacija u SAD”.

Ono što smo svi čuli je da je kasnije, 19.05.2019., Google je ukinuo licencu Huawei-ju da koristi Google Play Services usluge, što uključuje Play Store, Play Protect, YouTube kao i mnoge druge Google servise. Google je objasnio da se “samo pridržava zakona i pravnih regulativa koje ih kao Američku kompaniju zakonski obavezuju”. Ubrzo nakon toga, Intel i Qualcomm su najavili prestanak saradnje i prodaje čipova Huawei-ju.

Kasnije, Microsoft je ukinuo dozvolu Huawei-ju da prodaje računare sa Windows operativnim sistemo, SD Association (grupa kompanija koja osmišlja i reguliše standarde za memorijske kartice) je ukinula licencu Huawei-ju da koristi Secure Digital standard za proširenje memorije uređaja, čime je Huawei izgubio mogućnost da koristi SD kartice u svojim uređajima.

Najgore od svega je što je ARM Holdings, kompanija koja dizajnira i osmišlja čipove koji pokreću svaki Huawei telefon, kao i većinu mobilnih uređaja na tržištu, je ukinula Huawei-ju licencu da proizvodi i koristi ARM set instrukcija.

Huawei je najavio da planiraju da nastave sa pružanjem podrške i sigurnosnih ažuriranja za svoje postojeće Android telefone, kao i za svoj EMUI skin, da će Google aplikacije nastaviti da rade, kao i da su pripremili velike zalihe čipova od proizvođača Qualcomm i Intel, čime su obezbedili barem 6 meseci nesmetanog funkcionisanja.

Interesantno je napomenuti da, iako Huawei proizvodi polovinu svih čipova koje stavlja u svoje mobilne uređaje, pod firmom HiSilicon Semiconductor, postoje dva problema koje Huawei mora da reši kako bi nastavili sa proizvodnjom uređaja.

Jedan od problema je što Huawei ne dizajnira sopstvenu arhitekturu čipova, već za svoje Kirin SoC čipove koristi postojeću ARM Cortex arhitekturu koju prilagođava potrebama svojih proizvoda. Kako je ARM ukinuo licencu Huawei-ju, Kineski gigant mora odmah da prestane sa proizvodnjom čipova. Dodatno, ako Huawei želi da prodaje uređaje u EU, gde im prodaja nije zabranjena, moraju da se pridržavaju zabrane od strane ARM Holdings, tj. ne mogu “na crno” (tj. bez licence) da nastave da koriste zabranjenu arhitekturu.

Drugi problem je što Huawei, odnosno HiSilicon Semiconductor, ne proizvodi svoje čipove, već outsource-uje proizvodnju tzv. fab-ovima (fabrication plants), kao što su TSMC i Samsung. Kako je TSMC Tajvanska kompanija, veoma je verovatno da će biti primorani da prekinu saradnju sa HiSilicon-om.

Ukidanje licence za Google Play usluge je Huawei-ju efektivno onemogućilo da koristi Android operativni sistem. Odnosno, Huawei može da koristi Android, ali samo u svom osnovnom open source obliku, odnosno AOSP (Android Open Source Project).

Bitne razlike između AOSP i komercijalnog Android sistema koji se nalazi na telefonima je: nedostatak obaveštenja, nemogućnost pristupa Play store-u, nedostatak usluga za brzo lociranje uređaja uz pomoć WiFi i mobilne mreže (tzv. Google Location Services), nedostatak biblioteka za backwards-compatibility sa starijim verzijama Android sistema, kao i nedostatak mnogih biblioteka za korišćenje Google servisa.

Ukratko, sve što ima veze sa Google-om, ili što se može smatrati komercijalnim — nije prisutno na AOSP sistemu.

Ovo možda deluje kao smrtna presuda Huawei-ju, ali ja to posmatram drugačije. Naravno, Huawei će izgubiti tržište, ogromne količine novca i ugled brenda, ali Huawei, a sa njima i mi, korisnici pametnih telefona, možemo dobiti nešto mnogo značajnije — dobru alternativu Google-u i Android-u.

Opšte je poznato da je celokupan biznis model Google-a zasnovan na špijunaži i prikupljanju ogromne količine informacija o korisnicima iz svih aspekta privatnog života kako bi se tom korisniku prikazali relevantniji oglasi. Cela poenta stvaranja Android-a je bio Google-ov strah da će ih Apple i Microsoft “zgnječiti” sa iOS i Windows Mobile platformama, čime bi im oduzeli pristup korisnicima na pametnim telefonima (Apple je inače razmatrao da koristi Bing kao pretraživač na iOS).

Međutim, Huawei je sada u jedinstvenoj poziciji da postane vladar tržišta mobilnih telefona, bez straha od Google-ove čelične šake koja ih može zgnječiti svakog časa.

Huawei je već objavio da su sve ove godine radili na alternativnom operativnom sistemu za svoje uređaje. Huawei bi, ukoliko objave izvorni kod svog novog operativnog sistema, mogao da napravi revoluciju u razvoju pametnih telefona. Uopšte nije tajna da Huawei pravi jako dobre telefone, a neki od njih su poprilično pristupačni, pogotovu pod svojim Honor pod-brendom.

Huawei-jeva platforma bi omogućila korisnicima više izbora, pogotovu onima koji ne žele ili ne mogu da priušte da kupe Apple uređaje. Do sada je postojao duopoly između Android-a i Google-ove špijunaže i sakupljanja informacija, i iOS-a i skupih premium telefona koji su poprilično ograničeni u svojim funkcionalnostima sa pogleda entuzijasta i naprednih korisnika.

Ono što bi Kineski telekomunikacijski gigant mogao da uradi sa pogleda razvoja SoC čipova, je da iskoristi besplatnu i otvorenu procesorsku arhitekturu RISC-V, koja bi im omogućila da ne zavise od drugih prilikom dizajna svojih čipova.

Naravno, malo verovatno je da će Huawei “spaliti” sve što su do sada uradili sa Android-om i ARM čipovima, i okrenuti se otvorenom softveru. Pogotovu što sam Huawei nije ažuran u objavljivanju izvornog koda svojih proizvoda zasnovanih na Linux kernel-u i drugim komponentama koje su licencirane pod GPL licencom.

Najverovatnije je ovo “igra” Pekinga i Vašingtona, pri čemu je kraljni cilj da Amerika pritisne Kinu i ostvari profitabilne dogovore o trgovini i uvozu, čime Kina nastavlja da bude “svetski centar proizvodnje”.

Kada se igrice završe, Huawei će dobiti nazad sve što im je “oteto”, i nastaviće po starom, a slobodnoumni korisnici koji žele da se udalje od Google-ovog prikupljanja informacija će moći da se vrate “port-ovanju” i “reverse engineering-u” postojećih mobilnih uređaja i zamenom vlasničkih blob-ova sa komponentama otvorenog koda koje dizajniraju i izrađuju volonteri, uz blagoslov FSF (Free Software Foundation).

0
❤️
0
👍
0
😲
0
😢
0
😠
0

Želite još sličnih tekstova?

Posetite moj novi portal TeleSrbija posvećen vestima sa tržišta telekomunikacija, savetima, promocijama, i svemu ostalom vezanom za domaće operatore i njihove usluge!

Posetite TeleSrbija.com!

Comments (0)

Please be civil when commenting. Think before writing, don't spam, self promote, bully, harass or harm anyone. Please read the Comment Policy before posting. Comments are moderated.

There are no comments.
Be the first to contribute!


Scroll to top