Da li nas mobilni operateri varaju telefonima za dinar?!

Da li nas mobilni operateri varaju telefonima za dinar?!

Comments 0

Sveopšti utisak u društvu je da je uzimanje telefona kod operatera nešto “najgore što možeš da uradiš”, odnosno da je to najskuplji metod kupovine telefona, i da se mnogo više isplati uzeti telefon za keš i tarifnipaket bez telefona.

Interesantno je da je i Informer pisao o tome kako su VIP i Telenor “prevaranti” (kako su “lepo zaboravili” Telekom Srbija / mts) jer nude telefone za 1 dinar.

Informer: Vip i Telenor varaju korisnike?!

Obećavam da nisam plaćen od strane Vip-a ili Telenor-a da pišem ovo, ali me iritira njihova neiskrenost, kao i ignorantnost društva.

Deo prvi: Koliko košta Nokia 3310?

Informer: Cena Nokia 3310 u Telenor-u i Vip-u

Prva stvar koja netačno predstavlja stanje kod mobilnih operatera je i tvrdnja da se Nokia 3310 3G može naći za 60 € u slobodnoj prodaji, a da kod operatera košta znatno više.

Maloprodajna cena Nokia 3310 3G u Vip-u

Nokia 3310 3G košta, u Vip-u, uz registrovan prepaid broj, tačno 61 €, odnosno 7190 din. Zapravo, košta 60.6 €, ali ‘ajde da zaokružimo na 61€.

60 € u RSD

Deo drugi: Koliko košta Nokia 3310 kada se uzme uz paket?

Nokia 3310 uz Klasik tarifu u Vip-u

Druga tvrdnja je da Nokia 3310, kada se uzme uz tarifu NEO 2, korisnika košta 16,800 din. To je tačno, ali niko ne bi Nokia 3310 telefon uzeo uz NEO 2, već uz Klasik ili Sigurica tarifu, čija je pretplata bez telefona 500 din, a sa telefonom 700 din, stoga cena telefona uz tarifu iznosi 4800 din (700 din - 500 din x 24 meseci).

Koliko se meni čini, izgleda da Vip i Telenor “šišaju” korisnike koji ne uzmu telefon uz tarifni paket, odnosno, realna cena pretplate za Klasik/Sigurica bez telefona bi trebala da bude 400 din, jer 700 din - 400 din x 24 je 7200 din, što je cena telefona.

Deo treći: Telefoni koje prodaju su korišćeni i/ili sumnjivog porekla?

Informer: Telefoni za dinar sa sivog tržišta?!

Ovo je jako lako osporiti, dovoljno je ukazati na činjenicu da Vip i Telenor, kao i čuveni Telekom Srbija / mts, prodaju telefone koje uvozi, osim samog operatera, i Roaming Electronic, Comtrade Distribution, Alti, Gigatron, itd. Tako da, ako postoje bilokakve sumnje o poreklu mobilnih telefona koje prodaju mobilni operateri, potrebno je obratiti se uvoznicima i/ili ovlašćenom servisu.

Takođe, ova tvrdnja mi ne deluje kao merodavna, već više kao pokušaj da se loš članak “ozvaniči” ili “dopuni” sa praznim i beznačajnim tvrdnjama koje je teško ili nemoguće osporiti, ne zato što su istinite već zato što su konstruisane tako da je za osporavanje datih tvrdnji potrebna velika količina dokaza koji nisu srazmerni verovatnoći istinitosti tvrdnje.

Deo četvrti: Da li je kupovina telefona na rate zapravo kredit?

Informer: Kredit u Telenor Banci se beleži u KB!

Ukratko: Da. Zašto? Dobijate nešto što zatim isplaćujete u mesečnim ratama određeni period, najčešće 24 meseci. Da li to zvuči poznato? Hm... Da nije, možda, kredit?!

Očigledno, pošto Telenor Banka izdaje kredit za kupovinu telefona, i podnosite i potpisujete zahtev za kredit, a potpisujete i administrativnu zabranu ili se obavezujete da ćete redovno uplaćivati rate, taj kredit će biti evidentiran u Kreditni Biro.

Razlog je jednostavan -- Telenor Banka koristi Kreditni Biro kako bi utvrdila Vašu kreditnu sposobnost, stoga je jedino korektno da evidentiraju kredit kako bi, ako niste redovno uplaćivali, ili prestanete sa plaćanjem, sprečili da se druge firme/banke “prevare” i izdaju Vam kredit koji Vi ne možete / ne želite da platite.

Deo peti: Da li je legalno prodavati telefon za dinar uz ugovor?

Informer: Zakon o zaštiti potrošača zabranjuje prodaju telefona za dinar!

Odgovor je, još jednom, ukratko: Da. Obrazloženje je malo komplikovanije, pošto Vi telefon ne kupujete za 1 dinar, već ga iznajmljujete, i obavezujete se da ga isplatite u celosti, kada on postaje Vaše vlasništvo. To se može videti i na primeru otključavanja telefona za korišćenje kartica drugog operatera, što mts ne radi dok Vam ne istekne ugovor. (Ozloglašeni Vip i Telenor ne zaključavaju telefone uzete na ugovor. )

Deo šesti: Da li su mobilni operateri dužni da pružaju usluge besplatno?

Informer: Da li Vip treba da zarađuje?

Da li bi ste Vi, realno, pružali usluge mobilne telefonije, zapošljavali hiljade radnika koji rade u prodaji, podršci, kao i u tehničkoj službi zaduženoj za održavanje informacionog sistema, baznih stanica, kao i optičkih kablova i radio talasnih linkova između baznih stanica, BESPLATNO?! Očigledno ne, stoga, ne vidim zašto je čudno što Vip i Telenor žele da zarade... Ako je to “dranje” korisnika, onda je “dranje” mušterija kada Vam prodavačica u pekari naplati hleb.

0
❤️
2
👍
0
😲
0
😢
0
😠
0

Želite još sličnih tekstova?

Posetite moj novi portal TeleSrbija posvećen vestima sa tržišta telekomunikacija, savetima, promocijama, i svemu ostalom vezanom za domaće operatore i njihove usluge!

Posetite TeleSrbija.com!

Da li Vam se dopada Vaš operater?

Popunite kratku anonimnu anketu i ocenite Vaše zadovoljstvo kvalitetom usluge Interneta, telefonije ili televizije!

Popunite anketu!

Comments (0)

Please be civil when commenting. Think before writing, don't spam, self promote, bully, harass or harm anyone. Please read the Comment Policy before posting. Comments are moderated.

There are no comments.
Be the first to contribute!


Scroll to top