Vip Kućni Net u 2020

Vip Kućni Net u 2020

Comments 7

Ovaj tekst nije sponzorisan od strane Vip mobile d.o.o., napisan je kao lično mišljenje autora (mene) i niko ovaj tekst nije odobrio ili pregledao pre objavljivanja.

Napomena: Ovaj tekst predstavlja dopunu prethodne recenzije Vip Kućnog Neta objavljene 2018., pa je poželjno da taj tekst – ukoliko niste – pročitate pre ovog.

Šta je novo u Kućni Net ponudi

Kompanija Vip mobile je uvela nove tarife u svoju ponudu, Kućni Net M, L i XL koje su zamenile prethodne tarife KN 1, 2, 3. Novina je što se količina gigabajta u tarifi povećava kako prelazite na veće tarife, pa je uz Kućni Net M dostupno 100 GB mesečno (kao i ranije), uz KN L tarifu 150 GB a uz XL tarifu 200 GB saobraćaja mesečno.

Vip je povećao brzinu XL paketa sa 40/6 Mbps na Max/10 Mbps — brzina preuzimanja (download) je neograničena, a brzina slanja (upload) je 10 Mbps. Sistemski, kada vrše provere kapaciteta ćelije, Vip i dalje koristi brzinu od 40 Mbps, koja je, ako se mogu tako izraziti, “zagarantovana” na navedenoj lokaciji.

Vip Kućni Net tarife

Dodatno, uvedeni su novi “Brzi Net” dodaci koji predstavljaju dodatnu količinu gigabajta za prenos podataka u obračunskom periodu koje možete da aktivirate kada potrošite osnovne gigabajte uračunate u cenu paketa.

Vip Kućni Net – Brzi net tarifni dodaci

Vip je nažalost povećao cenu tarifa, pa sada Kućni Net M košta 1199 din, Kućni Net L košta 1499 din a Kućni Net XL košta 1799 din. Takođe, Vip je smanjio brzinu neograničenog prenosa podataka nakon što potrošite gigabajte iz tarife, pa to sada iznosi 2/2 Mbps za sve tarife, umesto 2, 3 ili 5 Mbps.

Aktuelnu ponudu Vip Kućni Net tarife u svakom trenutku možete videti OVDE.

Servisne promene

Vip je počeo da bude konzervativan u prodaji bržih Kućni Net tarifa, pa je dosta teško “ubediti” agenta prodaje da Vam proda uslugu koja (po proceni sistema) neće funkcionisati na Vašoj lokaciji. Agenti su sistemski i proceduralno ograničeni, a potpuno je zabranjeno lažiranje adresa korišćenja da bi se korisniku prodao paket koji želi.

Dodatno, naknada štete usled prevremenog raskida ugovora za nove korisnike posle aprila 2020. iznosi 7.990,00 din a ne 9.990,00 din kao što je do sada bio slučaj. Korisnicima koji obnove ugovor ne sleduje novi modem a pri prevremenom raskidu obnovljenog ugovora im se naplaćuje prvi modem koji su dobili – usled ovoga pametnije je raskinuti ugovor kada istekne i uzeti paket ponovo, ili ostavite uslugu bez ugovorne obaveze.

Brzina pri SpeedTest-u se ne ograničava ni prema SBB (Serbia BroadBand) serveru, pa je za realnu procenu neophodno da koristite Telekom Srbija / mts ili Telenor SpeedTest server.

Šta je ostalo isto?

Praktično sve drugo je ostalo isto, uključujući i ograničavanje lokacije – Vip još uvek ne vrši “ograničavanje” usluge na neku adresu, već samo smanjuju prioritet svim Kućni Net korisnicima koji uslugu koriste van prijavljene adrese tj. područja pokrivenosti bazne stanice, ali to ne utiče bitno na samo korišćenje usluge, i naravno Vip ne garantuje dostupnost usluge na drugim lokacijama.

Brzina se ograničava posle par sekundi, pa je i korisnicima na najnižem paketu omogućeno brzo učitavanje web stranica, što je po meni genijalan potez. Još uvek je prisutno prekidanje sesije na svakih 12 sati, koje izaziva kratak prekid od 5-15 sekundi i promenu IP adrese.

Korisnici ne mogu zakupiti javne statičke IP adrese, već je prisutan CG-NAT koji onemogućava Port Forwarding za P2P programe, video nadzor, web i game servere, itd.

Novi uređaji

U prethodne dve godine nakon objavljivanja recenzije, Vip je u ponudu uvrstio nove modele uređaja, tj. modema. To su Alcatel HH41V, ZTE MF283V i ZTE MF283U. Od navedenih, jedino je “ostao” ZTE MF283U, koji predstavlja noviju verziju ZTE MF283+/MF283V uređaja koji je Vip delio uz Kućni Net pakete pre 2 godine. Vip svim novim korisnicima sada daje MF283U uređaj.

Dodatno, Vip je uveo novi modem, HUAWEI B525s-23a, za koji se doplaćuje mesečno 200, 150 ili 100 dinara u zavisnosti od Kućni Net tarife. Uređaj je nažalost označen “Do isteka zaliha” na sajtu i sve ukazuje na to da ga više neće biti u ponudi.

HUAWEI B525s-23a 4G+ Modem

Aktuelnu ponudu modema u svakom trenutku možete videti OVDE.

Svim potencijalnim korisnicima preporučujem da potraže navedeni modem, jer on podržava 4G+, tj. agregaciju signala sa dve ćelije bazne stanice, što omogućava duplo veće brzine.

4G+ uređaji su nešto što je postalo neophodno u 2020. za Vip Kućni Net, jer je ogroman broj korisnika te usluge sa sobom doneo i degradaciju kvaliteta i usporenje usluge za svakog pojedinačnog korisnika, kako kapacitet nažalost nije bitno uvećan u većini mesta u Srbiji.

Degradacija kvaliteta usluge

Ili, pojednostavljeno, “padovi brzine usled preopterećenja zbog ogromnog broja korisnika”. U praksi, na lokacijama gde sam ranije ostvarivao preko 90 Mbps na 4G mreži, sada je to opalo na 40 Mbps u off-peak intervalima (dakle, kada je manja upotreba saobraćaja) i čak samo 20 Mbps u periodu od 18-22h kada je najveće iskorišćenje mreže. Na istim lokacijama gde sam na 4G+ mreži ranije ostvarivao preko 190 Mbps, sada je to “samo” 100 Mbps, a u periodu 18-22h iznosi 50 Mbps.

Usled navedenog svim korisnicima preporučujem da potraže 4G+ modem, jer će im usluga mnogo bolje funkcionisati. 4G+ koristi 2 ili više ćelije bazne stanice za prenos podataka (Carrier Aggregation), čija se brzina sabira, pa možete ostvariti duplo veću brzinu na nekim lokacijama.

Vip će u Srbiji u nekom skorijem periodu uvesti treću frekvenciju, Band 1 – 2100 MHz, kada se uradi dekonstrukcija 3G mreže i aktivacija VoLTE pozivanja masovnijem delu korisnika, što će onima sa 4G+ uređajima omogućiti čak 3 puta veću brzinu!

Napominjem da se uz 4G+ uređaje i samo opterećenje mreže raspoređuje i “balansira” na više ćelija, usled čega će se korisnicima na 4G-only uređajima koji ne podržavaju agregaciju poboljšati brzina prenosa podataka jer će ćelije na 1800 MHz biti rasterećenije.

Lični utisak

Bez obzira na navedene probleme sa degradacijom kapaciteta, Vip Kućni Net je dosta kvalitetna usluga za manje zahtevne korisnike kojima nije potreban nizak ping (npr. gejmeri), javna IP adresa (za video nadzor klasičnim non-Cloud kamerama, hosting servera i VPN), i neograničen prenos podataka (npr. profesionalci koji se bave video i audio produkcijom i montažom, veća domaćinstva, programeri, ...)

Korisnici koji žele da koriste uslugu 4G Interneta neće biti razočarani ponudom kompanije Vip mobile – koja je prva u Srbiju uvela FMS (Fixed-Mobile Substitution) servise u vidu Vip Kućnog Neta i Vip Fiksnog. Cena paketa je manja nego kod Telenora, kao i cena dodatnih gigabajta u vidu “Brzi net” dodataka. Dodatno, Telenor nema neograničen Internet po isteku gigabajta iz tarife, već se mora dokupiti dodatak.

Nažalost, Vip mobile nije napravio neke bitnije izmene u pogledu sistema reklamacija na kvalitet usluge, što znači da uslugu koja ne radi kako očekujete ne možete raskinuti. Svakako, prodaja paketa koji neće raditi na nekoj lokaciji je strogo zabranjena, i agenti prodaje su prošli dodatnu obuku u vezi same usluge, karakteristika i ograničenja, pa bi ovo moglo da smanji broj korisnika koji su nezadovoljni i smatraju da su obmanuti.

Kako sam se preselio u Beograd krajem 2018. godine, Kućni Net je koristila moja majka u kući na selu. Ugovor smo obnovili na novih 24 meseca, i koristimo ga uz Telekom Srbija VDSL 20/2 Mbps zbog većih brzina na Vip Kućnom Netu.

Brzina na 4G+ mreži

Vip Kućni Net SpeedTest 2020

2
❤️
1
👍
0
😲
2
😢
0
😠
0

Želite još sličnih tekstova?

Posetite moj novi portal TeleSrbija posvećen vestima sa tržišta telekomunikacija, savetima, promocijama, i svemu ostalom vezanom za domaće operatore i njihove usluge!

Posetite TeleSrbija.com!

Da li Vam se dopada Vaš operater?

Popunite kratku anonimnu anketu i ocenite Vaše zadovoljstvo kvalitetom usluge Interneta, telefonije ili televizije!

Popunite anketu!

Comments (7)

Please be civil when commenting. Think before writing, don't spam, self promote, bully, harass or harm anyone. Please read the Comment Policy before posting. Comments are moderated.

Tina

Tina

Pozdrav. Jel znate mozda da li nakon isteka ugovora od 2 god onaj ko je placao za paket npr 1099, i nastavlja da koristi net, placa i dalje 1099, nakon isteka ugovora, ili mu se povecava sad na 1199 koliko iznosi ta nova cena?

Reply · 3 months ago · #776

Milan Kragujević

...replying to Tina

Milan Kragujević Admin

Pozdrav Tina, izvinite na kasnom odgovoru. Ostaje ista cena ugovora korisniku, ako je na starom ugovoru gde je standardna cena bila 1099 din. Ako je dodeljena neka promocija, npr. pri obnovi ugovora, onda će se cena pocećati. Sve najbolje, Milan

Reply · 2 months ago · #779

Skeledzija

Skeledzija

cao jedno pitanje vezano za ruter mf283v :) istekao mi je ugovor, zelim da promenim firmware, odnosno da se resim glupog vipovog wirmware-a, jer znam da ovaj ruter moze puno vise, ali je sve pozakljucavano sa ovim vipovim :D e sad, dal imas mozda ti firmware ili znas gde bih ga mogao skinuti :)

Reply · 5 months ago · #705

Milan Kragujević

...replying to Skeledzija

Milan Kragujević Admin

Pozdrav, nažalost nemam drugi firmver, imam samo isti taj Vip-ov. Sve najbolje, Milan

Reply · 5 months ago · #706

Mihajlo

Mihajlo

Pozdrav, imam jedno pitanje. Da li se sa ovim internetom moze bez LAG-a igrati video igrice na racunaru. Hvala

Reply · 9 months ago · #473

Milan Kragujevic

...replying to Mihajlo

Milan Kragujevic Admin

Pozdrav Mihajlo, skoro sigurno ne. Mobilne komunikacije su takve da delite mrežu sa više desetina ili stotina korisnika, pa će doći do ping spike-ova na više od 300ms, a generalno je ping ka Srbiji od 30 ms do 50 ms. Ako igrate pre podne ili posle ponoći (kada je manje opterećenje mreže) može da radi, i ako ste u manje naseljenom mestu sa dobrim signalom. Preporučujem da kupite Vip prepaid karticu na trafici i uplatite par gigabajta Interneta, i onda napravite hotspot na telefonu pa probajte tako. Ako radi zadovoljavajuće, onda će i Kućni net raditi dobro. Ako Vam ne radi, bolje nemojte uzimati ugovor jer nećete moći lako da ga raskinete. Sve najbolje, Milan

Reply · 9 months ago · #474

Mihajlo

...replying to Milan Kragujevic

Mihajlo

Hvala vam puno na informaciji. Sve najbolje.

Reply · 9 months ago · #475


Scroll to top