Vip Kućni Net Recenzija

Vip Kućni Net Recenzija

Comments 2

Beware This post is more than 3 years old, it may be outdated or incorrect! Please check elsewhere for accurate information!

DOPUNA: Objavljena je dopuna ove recenzije — Vip Kućni Net u 2020 — koja preciznije opisuje trenutno stanje usluge.

Napomena: Ovaj tekst je star više od 2 godine i neki od podataka u njemu više nisu tačni. Aktuelnu ponudu kompanije Vip mobile za uslugu Kućni net možete pronaći na zvaničnoj stranici .

Ovaj tekst nije sponzorisan od strane Vip mobile d.o.o., napisan je kao lično mišljenje autora (mene) i niko ovaj tekst nije odobrio ili pregledao pre objavljivanja.

Šta je to zapravo “Kućni Net”?

Vip Kućni Net je nova usluga kompanije Vip mobile, koja omogućava korisnicima da koriste 100 GB interneta po punoj brzini, uz dobijanje 4G LTE modema na korišćenje, uz ugovor na 24 meseca. Nakon potrošenih 100 GB, brzina se smanjuje na, u zavisnosti od paketa, 2 Mbps, 3 Mbps ili 5 Mbps. Sami paketi se prodaju po maksimalnoj brzini pristupa, i označeni su kao KN 1, KN 2 i KN 3 (10/2, 20/4 i 40/6 Mbps). Količina prenosa podataka ostaje ista (100 GB). Ako nakon potrošenih brzih 100 GB korisnik želi, može da dokupi još 100 GB po ceni od 599 din, pozivom Korisničkog Servisa na 060/1234.

Sama usluga se zasniva na “filozofiji” FMS, odnosno Fixed Mobile Substitution (više info ovde).

Ograničenja lokacije

Vip Kućni Net je interesantan po tome što se vrši, barem prema Vip-u, ograničenje lokacije korišćenja, odnosno prilikom potpisivanja ugovora korisnik precizira lokaciju gde će koristiti Internet uslugu, i sama usluga biva “ograničena” na tu lokaciju.

Iz nekog razloga, moj Kućni Net je radio na više lokacija, odnosno u Beogradu i u blizini Požarevca, ali ne mogu da garantujem da će raditi i kod Vas isto tako, već je moguće da Vip nekim korisnicima vezuje broj za baznu stanicu ili više njih, te samim time ograničava korišćenje na jednu lokaciju.

Ograničenja brzine

Brzina je isto interesantna, odnosno, prvih 2-3 sekunde preuzimanja brzina je neograničena, tj. tzv. “burst speed” je neograničen, a onda se brzina spusti na brzinu deklearisanu u paketu. Ovo je jako pametno, jer omogućava brzo učitavanje web stranica, i sam Internet je naizgled brži nego što jeste.

Takođe je interesantno i da Vip ne ograničava brzinu prema svojim serverima, tako da kada uradite SpeedTest i kao server odaberete Vip mobile server, dobićete neograničenu brzinu, često preko 60/20 Mbps, ali kada odaberete recimo Telenor ili mts server za testiranje brzine, dobićete realnu brzinu iz paketa.

SpeedTest ka Vip-ovom serveru

SpeedTest ka Telenor-ovom serveru

Kao što se iz slika gore može videti, brzina ka Vip-u je skoro 100/20 Mbps, a prema Telenor-u je ograničena na 14/6 (približno 10/2 iz paketa) Mbps.

Stabilnost veze

Bitno je napomenuti da Vip resetuje LTE vezu na svakih 12 sati, odnosno da ne možete imati trajnu konekciju ka Internetu, već da se konekcija, čak i kada je podešena na “Always On” (umesto “On Demand”), prekida i ponovno uspostavlja nakon 12 sati. Prekid traje od 5 do 15 sekundi, u zavisnosti od zagušenja bazne stanice.

IP adrese i “Port Forwarding”

Vip, kao i svi mobilni operateri, a od skora i DSL/DOCSIS operateri, vrši CGNAT, odnosno dodeljuje korisnicima privatnu IP adresu, i ne postoji mogućnost otvaranja portova ka računaru, bez korišćenja servisa kao što je ngrok ili VPN-a. Efektivno se nalazite iza 2 sloja NAT-a, dakle jedan je ruter-ov NAT (192.168.0.XXX) a jedan je Carrier NAT, odnosno NAT provajdera, tj. 10.X.X.X. Zbog dizajna same opreme i sistema, nemoguće je tražiti javnu IP adresu, stoga uzmite u obzir ovo prilikom odluke o kupovini usluge.

IP adrese su dinamičkog tipa, registrovane na Vip mobile d.o.o. (AS44143) i nemaju precizne GeoIP podatke, odnosno većina IP adresa ima podatke iz Beograda, bez obzira na lokaciju bazne stanice. Menjaju se prilikom svakog uspostavljanja LTE veze sa baznom stanicom, barem na 12 sati zbog automatskog prekida veze.

Količina podataka

Meni je količina podataka sasvim dovoljna, odnosno 100 GB je realno, za nekoga ko ne igra igrice, i ne gleda TV preko Interneta, sasvim zadovoljavajuće, a kome treba više, može da proba Vip Vikend Net, koji omogućava neograničen Internet po punoj brzini za 3490 din mesečno, uz obaveznu kupovinu LTE modema za 6480 din. Sam Vikend Net funkcioniše kao prepaid odnosno kao tarifni dodatak, stoga nema minimalne ugovorne obaveze i može se aktivirati po potrebi na 1, 2, 7 ili 30 dana.

Paketi

Po meni nije finansijski efektivno uzeti najveći paket, jer njime ne dobijate više “gigabajta” za prenos podataka, već samo veću brzinu. Ja sam se odlučio za KN 1 paket, sa mogućnošću da u toku ugovorne obaveze pređem na brži paket, bez obnavljanja ugovora.

Promocije i cena

Trenutno je aktivna promocija gde Kućni Net košta 999 din prvih 12 meseci, a nakon toga ide redovna ali snižena cena od 1299 din za KN 1, 1499 za KN 2 i 1699 za KN 3 (naravno bez uređaja).

Kvalitet usluge

Usluga je jako stabilna, Internet (osim što se prekida na 12 sati) je jako stabilan, ping je uvek oko 12-15 ms, i ne dešavaju se neki veći problemi, osim što mi se jednom desilo da je u celoj Srbiji Vip mreža “pukla” te nije radio ni Internet, ni SMS kao ni pozivi, što je rešeno posle sat vremena.

Modem

Modem koji se dobija uz sve pakete je ZTE MF283V, dok se ranije dobijao MF283+. Razlika je u novom softveru kao i očvršćenim LAN portovima pozadi.

Modem poseduje 4 RJ45 LAN porta, gigabitne brzine, 2 telefonska RJ11 porta, 1 strujni port, 1 USB 2.0 port koji sa Vip softverom nema funkciju kao i ON/OFF prekidač.

Sam modem nije zaključan na Vip mrežu, te se mogu koristiti kartice svih mobilnih operatera, i ostaje korisniku po isteku ugovorne obaveze.

Provera potrošnje

Proveru potrošnje moguće je obaviti u samom interfejsu modema, na 192.168.0.1 (šifra “admin”), ali takođe možete i u okviru Moj Vip portala na adresi https://www.vipmobile.rs/popmenu. Ako pristupate sa Vip Interneta, bićete automatski ulogovani.

Promena DNS servera

Ako promenite DNS na bilo koji javni DNS servis, npr. 8.8.8.8/8.8.4.4 ili 1.1.1.1/1.0.0.1, primetićete da vipmobile.rs prestaje da se učitava. Problem sam prijavio, ali dok se ne reši, ako ne želite da koristite Vip DNS servere (npr., jer mogu da loguju posećene domene i povežu to sa Vašim ličnim podacima) (mada je malo verovatno da to rade, ali je tehički moguće), možete da dodate unose u hosts fajl za vipmobile.rs servise i usmeriti ih ka 37.19.105.24, npr. na Windows C:\Windows\system32\drivers\etc\hosts, a na Mac i Linux /etc/hosts:

37.19.105.24 vipmobile.rs
37.19.105.24 www.vipmobile.rs
37.19.105.24 konfiguracija.vipmobile.rs
37.19.105.24 asmp.vipmobile.rs
37.19.105.24 korisnicki-servis.vipmobile.rs

Ukoliko želite da koristite dodatni ruter sa Vip Kućnim netom, i potrebni su Vam Vip DNS serveri, vrednosti su: 10.85.64.173 i 10.85.64.174.

0
❤️
0
👍
0
😲
0
😢
0
😠
0

Želite još sličnih tekstova?

Posetite moj novi portal TeleSrbija posvećen vestima sa tržišta telekomunikacija, savetima, promocijama, i svemu ostalom vezanom za domaće operatore i njihove usluge!

Posetite TeleSrbija.com!

Da li Vam se dopada Vaš operater?

Popunite kratku anonimnu anketu i ocenite Vaše zadovoljstvo kvalitetom usluge Interneta, telefonije ili televizije!

Popunite anketu!

Comments (2)

Please be civil when commenting. Think before writing, don't spam, self promote, bully, harass or harm anyone. Please read the Comment Policy before posting. Comments are moderated.

Sasa

Sasa

Zdravo.

Moze li se kod VIP kucnog neta koristiti staticka ip adresa, potrebno mi je za rad od kuce?

Reply · 1 year ago · #364

Milan

...replying to Sasa

Milan

Pozdrav Saša, na žalost nije moguće dokupiti statičku ili uopšte javnu IP adresu kod Vip kućnog neta. Sve najbolje, Milan

Reply · 1 year ago · #365


Scroll to top