Vip fiksna telefonija

Vip fiksna telefonija

Comments 0

Napomena: Ovaj tekst je star više od 2 godine i neki od podataka u njemu više nisu tačni. Aktuelnu ponudu kompanije Vip mobile za uslugu fiksne telefonije možete pronaći na zvaničnoj stranici https://www.vipmobile.rs/privatni/ponuda/vip_fiksni.

Ovaj tekst nije sponzorisan od strane Vip mobile d.o.o., napisan je kao lično mišljenje autora (mene) i moje bake i niko ovaj tekst nije odobrio ili pregledao pre objavljivanja.

Vip je, jako tiho, krajem maja prošle godine pokrenuo uslugu “Vip Fiksni”, tj. usluga fiksne telefonije u javnoj telekomunikacionoj mreži. Nažalost, Vip ne objavljuje broj korisnika fiksne telefonije, ali mi taj broj ne deluje kao veliki. Jedan od “krivaca” za to je i RATEL, regulatorna agencija za Internet i telekomunikacije, koja je dozvolila Vip-u da uslugom Fiksne telefonije posluje samo u manjim mestima, te je to znatno usporila širenje usluge.

Šta je to zapravo “Vip Fiksni”?

Vip Fiksni, odnosno usluga fiksne telefonije, je usluga koja omogućava korišćenje fiksnog telefona sa SIM karticom, tzv. (CLL) Fiksnog Bežičnog Terminala, za pristup javnoj fiksnoj telekomunikacionoj mreži. Šta to u praksi znači? Ova usluga Vam omogućava da bez komplikovane instalacije (npr. nema potrebe da dovodite telefonski kabl do mesta gde želite da koristite telefon), koristite fiksni telefon bilo gde u Srbiji, naravno pod uslovom da ste pokriveni Vip 2G mrežom.

Po čemu se Vip Fiksni razlikuje od mobilnog telefona?

Vip fiksni usluga koristi 2G mobilnu mrežu za prenos glasa, ali se tarifiranje vrši kao da koristite klasičan fiksni telefon. To znači da, npr. ako zovete fiksni broj, plaćate 1 din po minutu (zaokruživanje 60/60 s), a ako zovete mobilni broj, plaćate 8 din po minutu. Ovo naravno ne obuhvata besplatne minute (150 minuta ka svim mrežama i neograničene minute u Vip fiksnoj i mobilnoj mreži). Kada Vas neko drugi zove, on ne plaća cenu minuta ka mobilnom telefonu, već cenu minuta ka fiksnom telefonu, kao da zove bilo koji drugi fiksni broj.

Vip fiksni Cenovnik

Telefonski aparat

Huawei F362 uređaj

Vip uz uslugu fiksne telefonija omogućava kupovinu uređaja “Huawei F362”, odnosno za 1 din pri potpisivanju ugovora na 24 meseca dobijate fiksni telefon na korišćenje.

Telefonski aparat je veoma modernog izgleda, poprilično veliki, lagan je ali je izrađen od kvalitetne plastike.

Poseduje LCD ekran u boji, mogućnost podešavanja jačine zvona, zvuka zvona, opciju alarma, opciju imenika, kao i USB port za punjač sa desne strane.

Uz telefon takođe dolazi i postolje za punjenje, koje poseduje dva metalna kontakta na koji se telefon postavi kako bi se punio ukoliko ne želite da ga uključite direktno u adapter, koji se naravno nalazi u pakovanju i jačine je 5 V, 500 mA. U pakovanju se nalazi i neophodni mini USB kabl dužine od oko 1 m.

Pokrivenost

Vip-ova 2G mreža pokriva veliki deo teritorije Srbije, a kompletnu mapu pokrivenosti možete pogledati na sledećem linku. Potrebno je da sa leve strane odaberete 2G i pronađete vašu lokaciju.

Ograničenja po broju stanovnika

Kao što sam pomenuo u gornjem delu teksta, RATEL je Vip-u dozvolio da uslugu ponudi samo u manjim mestima, konkretno mesta sa manje od 1500 stanovnika. Moja baka živi u jednom od sela koje ispunjava taj uslov, stoga sam imao priliku da isprobam uslugu Vip fiksne telefonije.

Kompletnu listu mesta sa manje od 1500 stanovnika, u kojima je dostupna usluga Vip fiksni, možete pronaći u PDF dokumentu na sledećem linku.

Kvalitet zvuka

Kvalitet zvuka je izvanredan, u poređenju sa klasičnim fiksnim telefonom. Jedan je kvalitetu zvuka na mobilnom telefonu, jer usluga koristi mobilnu mrežu. Nema šuštanja, prekida ili krčanja, jer je signal digitalan, za razliku od klasične fiksne telefonije gde je signal analogni te je ranjiviji na smetnje.

Ograničenje lokacije

Slično kao i Kućni net, Vip fiksni je dostupan samo na lokaciji koja je napisana na ugovoru. Uređaj je zaključan za baznu stanicu i nije ga moguće koristiti van lokacije za koju je prijavljen.

Prenos broja sa drugog operatera

Vip fiksni Prenos Broja

Za prenos starog broja, npr. sa Telekom-a na Vip, potrebno je da odete u Vip i zatražite Vip Fiksni sa prenosom broja. Biće potrebno da nekoliko puta posetite poslovnicu Telekoma i Vip-a, najverovatnije 3 puta sve ukupno, kako bi sve bilo završeno. Prenos broja nije instant, i može trajati i do 30 dana.

Vip fiksni i Kućni net

Vip trenutno ima aktuelnu promociju gde uz Fiksni i Kućni net 1 paket plaćate pretplatu od samo 1399 din, za vreme cele ugovorne obaveze, što je ušteda od 299 din mesečno, u odnosu na to kada bi ste uzeli Kućni net 1 i Vip fiksni odvojeno.

Vip fiksni i Kućni net promo

Kvalitet usluge

Usluga je, za sada, jako stabilna, i moja baka je prezadovoljna. Pretplata je 300 din manja od Telekom-ove, a ima i neograničene besplatne pozive ka meni i ostalim članovima porodice koji koriste Vip mobilni broj. Lako se privilka na novi telefon, a nije bilo potrebe ni da ode do poslovnice kako bi preuzela uređaj, jer je sve odrađeno Online, i uređaj i ugovor su kurirom stigli na kućnu adresu.

Sve u svemu — jedna jako dobra usluga, i veliki korak ka potpunom prelasku domaćinstava na FMS platforme.

2
❤️
0
👍
0
😲
0
😢
0
😠
0

Želite još sličnih tekstova?

Posetite moj novi portal TeleSrbija posvećen vestima sa tržišta telekomunikacija, savetima, promocijama, i svemu ostalom vezanom za domaće operatore i njihove usluge!

Posetite TeleSrbija.com!

Da li Vam se dopada Vaš operater?

Popunite kratku anonimnu anketu i ocenite Vaše zadovoljstvo kvalitetom usluge Interneta, telefonije ili televizije!

Popunite anketu!

Comments (0)

Please be civil when commenting. Think before writing, don't spam, self promote, bully, harass or harm anyone. Please read the Comment Policy before posting. Comments are moderated.

There are no comments.
Be the first to contribute!


Scroll to top