Ubrzajte web browsing na hibridnom modemu!

Ubrzajte web browsing na hibridnom modemu!

Comments 2

Ukoliko ste dobili novi hibridni modem i primetili da se stranice sada teže učitavaju i ako je brzina u redu, u ovom članku ćete pronaći jednostavno i lako rešenje koje može rešiti taj problem!

Objašnjenje

Hibridni modem kombinuje DSL konekciju manje brzine ali i manjeg kašnjenja (manji “ping” - latency) i LTE konekciju veće brzine koja ima veće kašnjenje zbog same prirode bežičnih komunikacija. Dodatno kašnjenje unosi HA (Hybrid Aggregation) server koji obrađuje saobraćaj i omogućava sesiju preko dve odvojene konekcije.

Web stranice u današnje vreme imaju veliki broj resursa koji se nalaze na drugim serverima, i bitnije, na drugim domenima. Ovo u praksi znači da se pri učitavanju bilo koje stranice vrše desetine (ili čak stotine) DNS (Domain Name System) upita za razne domene na kojima se nalaze statički fajlovi, slike, reklame, itd. Ovo značajno može da uspori “osećaj” učitavanja stranica i ako je brzina, merena na SpeedTest-u, u okviru dozvoljenih vrednosti.

Najjednostavniji način da ovo rešimo je da podesimo statičku definiciju DNS servera na modemu i da onda saobraćaj ka tim DNS serverima izuzmemo iz Bonding tunela, odnosno usmerimo ga samo preko DSL veze.

Detaljnim testiranjem sam došao do zaključka da u Srbiji na Hibridnom internetu kod mts-a (Telekom Srbija), najbolje funkcioniše CloudFlare DNS, pa ćemo njega koristiti.

Uputstvo

Pre svega, ulogujte se u web interfejs modema (na adresi 192.168.1.1) kao administrator (lozinku možete pronaći ovde).

1. DHCP konfiguracija

U glavnom meniju odaberite Home Network a zatim sa leve strane LAN Interface. Otvorite sekciju Enable DHCP i podesite kao na slici:

Korak 1 - Podesite DHCP server na HA35 modemu

Dakle, kao DNS mode odaberite Manually configure DNS settings i unesite IP adrese 1.1.1.1 i 1.0.0.1.

Kada završite, kliknite na Save.

2. Bonding filter list konfiguracija

U glavnom meniju odaberite Internet a zatim sa leve strane Bonding User Filter List.

Korak 2 - Otvorite listu izuzetaka na HA35 modemu

Neophodno je da kreirate dva pravila koja će izuzeti saobraćaj ka DNS serverima iz Bonding tunela. Kliknite na link Add exception rule.

Korak 3 - Kreirajte pravilo koje izuzima CloudFlare DNS na HA35 modemu

Formular podesite kao na slici. Dakle, pod Name unesite DNS-1 odnosno DNS-2, pod Type odaberite Redirect target IP address, i unesite Target IPv4 address - prvo 1.1.1.1 a zatim 1.0.0.1. Potvrdite unos klikom na dugme Save.

Kada završite, trebalo bi da imate dva pravila, DNS-1 i DNS-2, pri čemu DNS-1 izuzima 1.1.1.1 a DNS-2 izuzima 1.0.0.1.

Korak 4 - Krajnji rezultat su dva pravila izuzimanja na HA35 modemu

To je to! ? Ugasite i upalite modem i proverite da li se web stranice brže učitavaju - kod mene je postojala jasno vidljiva razlika u brzini!

1
❤️
0
👍
1
😲
0
😢
0
😠
0

Želite još sličnih tekstova?

Posetite moj novi portal TeleSrbija posvećen vestima sa tržišta telekomunikacija, savetima, promocijama, i svemu ostalom vezanom za domaće operatore i njihove usluge!

Posetite TeleSrbija.com!

Comments (2)

Please be civil when commenting. Think before writing, don't spam, self promote, bully, harass or harm anyone. Please read the Comment Policy before posting. Comments are moderated.

fiftydinar

fiftydinar

Ovo definitivno pravi razliku. Sami mozete videti razliku u DNS kasnjenju preuzimanjem ove aplikacije na Windows racunare: https://www.grc.com/dns/benchmark.htm

Cloudflare DNS je definitvno najbrzi DNS, pa cak i od dobrog fabrickog DNS-a koji bi teoretski trebao da bude bolji ali implementacija od strane mt:s i nije bas najbolja…

Doduse, ja sam drugacijom metodom postavio DNS, isao sam u Internet settings i promenio sam DNS u INTERNET-R-8-35 i INTERNET-R-UMTS1 pristupnoj tacki tj. u pristupnoj tacki za ADSL i mobilne podatke.

Ovo benefituje cak i druge vrste korisnika, ali ne u tolikoj meri kao korisnike Hibridnog interneta jer je DNS mobilnog interneta fabricki znatno sporiji.

Svako dobro,
Pozdrav.

Reply · 1 month ago · #806

Goran

Goran

Razlika je ogromna, hvala :)

Reply · 8 months ago · #529


Scroll to top