TRION TEL optički Internet provajder u Banja Luci

TRION TEL optički Internet provajder u Banja Luci

Comments 2

Nešto sa čim svaki stanovnik Banja Luke može da se saosjeća je problematična usluga mtel-ovog Interneta, i to na ADSL2+ standardu koji je na ovim prostorima u upotrebi već 12 godina. MTEL je svojim korisnicima dodatno otežao život sa osobljem u poslovnicama koje ne zna šta je VDSL, niti gdje imaju optiku ili kada planiraju proširiti i poboljšati infrastrukturu.

TRION TEL EON Trio Paketi

Osvježenje u vidu TRION TEL-a je stiglo i na Lauš, pa sam odlučio da sa mtel-ovih 15360/768 Kbps pređem na paket Trion Light sa brzinom od 100/50 Mbps i cijenom od 30 KM, uz ugovor na 12 mjeseci i plaćanje priključka 30 KM.

Prijavio sam se putem call centra, i sutra je došao prodavac koji je donio ugovor. Poslije potpisivanja ugovora dolazi ekipa koja radi montažu usluge, i prodavac mi je obećao da će doći vrlo brzo.

Ekipa je došla poslije 8 dana, što je duže nego očekivano, ali je u Opštim uslovima predviđen rok od 30 dana za instalaciju nakon potpisivanja ugovora.

TRION TEL optički ruter

Montaža je trajala sat vremena. Po dolasku, ekipa je locirala banderu i povezali su optički kabl na banderi. Istovremeno su iskoristili probušenu rupu u prozoru i provukli sajlu koju su kasnije koristili da optički kabl uvuku u sobu.

Optički kabl sa bandere je pričvršćen na terasu i po zidu i doveden u sobu. U sobi kabl je zaštićen kanalicama koje su monteri postavili i sproveden je do plastične kutije (ZOK - završna optička kutija) koja je pričvršćena na zid.

Kabl iz kutije do optičkog rutera ima priključke sa obje strane i naziva se optički patch kabl. U slučaju da se ošteti može se lako zamjeniti.

Optički ruter koji korisnik dobiva je Huawei HG8245M, koji posjeduje 2 antenice za WiFi, 1 Gigabit Ethernet port, 3 Fast Ethernet porta (do 100 Mbps), 1 RJ11 port za fiksni telefon, 1 USB 2.0 port i naravno priključak za optički kabl. Bitno je da znate da ruter podržava samo 2.4GHz WiFi, što znači da će brzina na WiFi biti ograničena na 50/50 Mbps, bez obzira na paket koji imate.

Nakon što se izvrši montaža opreme kod korisnika, tehničar Trion Tel-a iz centrale aktivira ruter i nalog, i poziva korisnika da podesi WiFi mrežu. Naravno, to možete i sami kasnije uraditi koristeći web interfejs rutera.

Pristup ruteru je moguć preko IP adrese 192.168.1.1, sa username root i password admin1234. Ovo vam daje korisnički pristup, administratorski nalog je zaključan.

Korisnici dobijaju privatnu IP adresu, što znači da nije moguće forward-ovanje portova, a statička javna IP adresa se može dodatno zakupiti.

Internet je izuzetno brz, bez ikakvih padova brzine, a ping je između 2 ms i 4 ms, što je potpuni šok nakon MTEL-ovih 15 ms na ADSL-u.

Prerano je govoriti o stabilnosti samog interneta, jer sam tek priključen, ali sam jako zadovoljan brzinom i time što ne dolazi do padova u večernjim satima (kao kod Elte).

Više informacija o ponudi možete naći na stranici TRION TEL.

0
❤️
0
👍
0
😲
0
😢
0
😠
0

Comments (2)

Please be civil when commenting. Think before writing, don't spam, self promote, bully, harass or harm anyone. Please read the Comment Policy before posting. Comments are moderated.

Marko

Marko

Odlicna vijest za bl. Kakvo je iskustvo poslije par mjeseci servisa?

Reply · 3 days ago · #830

Filip Salamić

...replying to Marko

Filip Salamić

Iskustvo je sasvim u redu, nisam imao nekih većih prekida, i brzina je uvijek ona od paketa ili malo veća.

Uglavnom, mnogo je bolje od mtel-ovog ADSL-a koji je prethodno bio na lokaciji.

Pozdrav

Reply · 1 day ago · #833


Scroll to top