TRION TEL optički Internet provajder u Banja Luci - Milan Kragujević
TRION TEL optički Internet provajder u Banja Luci

TRION TEL optički Internet provajder u Banja Luci


Nešto sa čim svaki stanovnik Banja Luke može da se saosjeća je problematična usluga mtel-ovog Interneta, i to na ADSL2+ standardu koji je na ovim prostorima u upotrebi već 12 godina. MTEL je svojim korisnicima dodatno otežao život sa osobljem u poslovnicama koje ne zna šta je VDSL, niti gdje imaju optiku ili kada planiraju proširiti i poboljšati infrastrukturu.

TRION TEL EON Trio Paketi

Osvježenje u vidu TRION TEL-a je stiglo i na Lauš, pa sam odlučio da sa mtel-ovih 15360/768 Kbps pređem na paket Trion Light sa brzinom od 100/50 Mbps i cijenom od 30 KM, uz ugovor na 12 mjeseci i plaćanje priključka 30 KM.

Prijavio sam se putem call centra, i sutra je došao prodavac koji je donio ugovor. Poslije potpisivanja ugovora dolazi ekipa koja radi montažu usluge, i prodavac mi je obećao da će doći vrlo brzo.

Ekipa je došla poslije 8 dana, što je duže nego očekivano, ali je u Opštim uslovima predviđen rok od 30 dana za instalaciju nakon potpisivanja ugovora.

TRION TEL optički ruter

Montaža je trajala sat vremena. Po dolasku, ekipa je locirala banderu i povezali su optički kabl na banderi. Istovremeno su iskoristili probušenu rupu u prozoru i provukli sajlu koju su kasnije koristili da optički kabl uvuku u sobu.

Optički kabl sa bandere je pričvršćen na terasu i po zidu i doveden u sobu. U sobi kabl je zaštićen kanalicama koje su monteri postavili i sproveden je do plastične kutije (ZOK - završna optička kutija) koja je pričvršćena na zid.

Kabl iz kutije do optičkog rutera ima priključke sa obje strane i naziva se optički patch kabl. U slučaju da se ošteti može se lako zamjeniti.

Optički ruter koji korisnik dobiva je Huawei HG8245M, koji posjeduje 2 antenice za WiFi, 1 Gigabit Ethernet port, 3 Fast Ethernet porta (do 100 Mbps), 1 RJ11 port za fiksni telefon, 1 USB 2.0 port i naravno priključak za optički kabl. Bitno je da znate da ruter podržava samo 2.4GHz WiFi, što znači da će brzina na WiFi biti ograničena na 50/50 Mbps, bez obzira na paket koji imate.

Nakon što se izvrši montaža opreme kod korisnika, tehničar Trion Tel-a iz centrale aktivira ruter i nalog, i poziva korisnika da podesi WiFi mrežu. Naravno, to možete i sami kasnije uraditi koristeći web interfejs rutera.

Pristup ruteru je moguć preko IP adrese 192.168.1.1, sa username root i password admin1234. Ovo vam daje korisnički pristup, administratorski nalog je zaključan.

Korisnici dobijaju privatnu IP adresu, što znači da nije moguće forward-ovanje portova, a statička javna IP adresa se može dodatno zakupiti.

Internet je izuzetno brz, bez ikakvih padova brzine, a ping je između 2 ms i 4 ms, što je potpuni šok nakon MTEL-ovih 15 ms na ADSL-u.

Prerano je govoriti o stabilnosti samog interneta, jer sam tek priključen, ali sam jako zadovoljan brzinom i time što ne dolazi do padova u večernjim satima (kao kod Elte).

Više informacija o ponudi možete naći na stranici TRION TEL.

0
❤️
0
👍
0
😲
0
😢
0
😠
0

Loading...

Scroll to top