Orion Telekom: Optički Internet bez ugovorne obaveze!

Orion Telekom: Optički Internet bez ugovorne obaveze!

Comments 1

Nemate uslova za Orion optiku? Možda će Vas zanimati moj novi tekst “Internet bez ugovorne obaveze u Srbiji” koji se bavi celokupnom ponudom prepaid Internet paketa kod više operatora!

Ovaj tekst nije sponzorisan od strane Orion Telekom d.o.o., napisan je kao lično mišljenje autora i niko ovaj tekst nije odobrio ili pregledao pre objavljivanja.

Nova usluga u ponudi kompanije Orion Telekom je tzv. “Budi Slobodan” optički internet bez ugovorne obaveze. Ova ponuda predstavlja nesvakidašnji iskorak na tržištu, nalik NEO paketima Vip mobile, kada je u Srbiji prvi put uvedena usluga mobilne telefonije sa neograničenim “minutima”.

Nova ponuda Orion Telekoma će sigurno izazvati reakciju kod drugih, tradicionalnih operatora kao što su Telekom Srbija i SBB, što predstavlja dodatan “dobitak” za korisnike.

Download brzina 200 Mbps 500 Mbps 1000 Mbps
Upload brzina 10 Mbps 20 Mbps 50 Mbps
Mesečna cena 1000 din 1500 din 2500 din
Cena priključenja 6000 din 4000 din 3000 din

Šta obuhvata “optički Internet bez ugovorne obaveze”?

“Budi Slobodan” kampanja Orion Telekoma obuhvata prepaid optički Internet brzine 200, 500 ili 1000 Mbps, bez minimalnog perioda ugovorne obaveze, uz plaćanje priključne takse.

Usluga se realizuje po prepaid principu, što znači da se plaća unapred, mesec za mesec, i može se prestati sa korišćenjem usluge u bilo kom trenutku bez posledica.

Nemate obavezu da plaćate uslugu u kontinuitetu, niti da je otkazujete, već je dovoljno da ne platite račun i usluga će biti deaktivirana i prelazi u stanje mirovanja.

Prilikom prve sledeće uplate, usluga se reaktivira na period od 30 dana, nakon čega možete nastaviti da koristite ili će usluga opet preći u stanje mirovanja.

Nakon 24 meseca neprekidnog mirovanja, dolazi do jednostranog raskida Ugovora od strane Orion Telekoma, kada ste dužni da u roku od 7 dana poštom, o svom trošku, vratite opremu operatoru na adresu Orion telekom d.o.o. Mala pruga br. 8, Naselje Zemun Polje, 11080 Beograd.

Korisniku se na korišćenje iznajmljuje Eltex 1421G ONT, koji poseduje 4 1000 Mbps LAN porta, kao i WiFi na 2.4GHz (do 300 Mbps uz HT40 i 2x2 MIMO) i 5GHz (do 867 Mbps uz VHT80 i 2x2 MIMO) (realne brzine mogu biti niže i zavise od Vašeg prijemnog uređaja, RF uslova u okruženju, drugih WiFi mreža, itd.) Prepaid korisnici ne dobijaju Huawei ONT!

Korekcija (Novembar 2020): Prepaid korisnici mogu dobiti Huawei ONT, u zavisnosti od zaliha i odabranog paketa. Najčešće su to HG8546M, HG8245Q2, ali mogu biti i drugi modeli.

Napomena: Ova usluga je dostupna ISKLJUČIVO preko optičke tehnologije, i to na mestima gde je komercijalno dostupna Orion Telekom optička pristupna mreža, i NE MOŽE se koristiti na WiFi ili xDSL pristupnim tehnologijama.

Priključna taksa

Orion Telekom uz sve usluge bez ugovorne obaveze naplaćuje priključnu taksu u iznosu koji varira u zavisnosti od paketa i načina realizacije usluge.

Kod Prepaid optičkog Interneta, priključna taksa iznosi 6000, 4000 ili 3000 din, u zavisnosti od paketa koji uzimate, i u tu cenu je uključen 1 gratis mesec.

Promena paketa

Uz Prepaid ponudu nije moguća promena paketa na veći ili manji bez raskida ugovora i ponovnog priključenja uz plaćanje novog priključka. Ovo praktično znači da ste “zaglavljeni” na paketu koji uzmete.

Plaćanje usluge

Plaćanje usluge se vrši unapred i to karticom putem online prodavnice ili uplatom na tekući račun. Uslugu je moguće platiti za više meseci unapred.

Korisni linkovi:

Ukoliko uslugu ne platite, Internet će biti suspendovan po isteku aktuelne pretplate, međutim, nećete snositi troškove zbog neplaćanja, niti ćete morati da platite mesece kada uslugu niste koristili.

Nemate obavezu da plaćate uslugu svaki mesec, već možete plaćati kada Vama odgovara. Usluga koja nije plaćena prelazi u stanje mirovanja i može se reaktivirati u bilo kom trenutku novom uplatom.

Usluga koja se nalazi u stanju mirovanja duže od 24 meseca bez prekida se trajno suspenduje, Ugovor raskida, i morate vratiti opremu kompaniji Orion Telekom.

Proces prijave i uspostavljanja usluge

Prijava za uslugu se realizuje putem telefona pozivanjem službe za prodaju na broj 011/4100200. Tom prilikom se vrše provere tehničkih mogućnosti na lokaciji korisnika, i uzimaju se lični podaci korisnika kao i kontakt telefon i email adresa.

Korisniku se na email adresu šalje predračun za uspostavljanje usluge i podaci za uplatu. Neophodno je da korisnik uplati navedeni iznos i Orion Telekomu dostavi dokaz o uplati u odgovoru email-om.

Kada uplata bude evidentirana u sistemu, Orion Telekom poziva korisnika kako bi se prikupile dodatne informacije o lokaciji (da li je stan ili kuća, sprat i broj stana, itd.) kao i potvrdile postojeće informacije.

Služba prodaje u ovom trenutku izdaje radni nalog tehničkoj službi za montažu i realizaciju usluge.

Tehnička služba poziva korisnika kako bi se zakazao termin za montažu i instalaciju usluge.

Konačno, ekipa za montažu izlazi na teren i vrši priključenje korisnikovog objekta na optičku mrežu i instalaciju ONT uređaja u objektu, kao i daljinsku aktivaciju usluge i paketa.

Korisnik tada potpisuje Ugovor i Revers o izdatoj opremi, Saglasnost za obradu podataka o ličnosti i uručuje mu se Obrazac za odustajanje od ugovora zaključenog na daljinu.

Primer ugovora možete preuzeti OVDE.

Eltex 1421G ONT

ONT uređaj (kombinacija “optičkog modema” - ONU, rutera i WiFi AP) koji Orion daje korisnicima na Prepaid paketu je navedeni Eltex NTU-RG-1421G-Wac.

Uređaj poseduje 4 gigabitna LAN porta, 1 RJ11 priključak za telefonski aparat, 2 USB 2.0 porta za deljenje sadržaja hard diskova na lokalnoj mreži, PON priključak za optičko vlakno, ulaz za strujni adapter na 12V 1A, i On/Off dugme.

Eltex ONT poseduje dual band WiFi, na 2.4 GHz (do 300 Mbps uz HT40 2x2 MIMO) i 5 GHz (do 867 Mbps uz VHT80 i 2x2 MIMO) sa integrisanim antenama. WiFi podržava standard 802.11a/b/g/n/ac kao i multi SSID funkciju i WPA/WPA2-PSK AES/TKIP i WPA2-Enterprise uz RADIUS.

Putem mrežnog kabla uređaj bez problema dostiže gigabitnu brzinu iz najvećeg paketa, uz uslov da Vaš računar ispunjava minimalne zahteve tehničkih karakteristika za gigabitnu brzinu.

NOVO: Orion telekom u ponudi sada ima Laki Mesh Wi-Fi sistem koji će poboljšati radi Vaše WiFi mreže, ukoliko imate problema. Više informacija u članku "Laki Mesh Wi-Fi sistem - Unapredite i proširite kućnu Wi-Fi mrežu!".

Putem WiFi je priča skroz drugačija.

Pre svega, Eltex ima jako loš domet WiFi, čak i na 2.4GHz. U praksi to znači da signala nema sa druge strane debelog zida, i da je kuću ili veći stan nemoguće u potpunosti pokriti signalom. Na 5GHz je signal još gori, ograničen samo na sobu u kojoj se nalazi ONT.

Brzina na 2.4GHz je ograničena na do 50 Mbps na jeftinijim telefonima koji imaju 1 antenu (sve ispod 1,000 € cene) ukoliko je podešeno na 20 MHz. Ako ste u kući i u okolini nemate puno (više od 3) WiFi mreža, možete podesiti WiFi na 40MHz, gde možete da očekujete oko 90 Mbps na telefonima sa 1 antenom. Skuplji telefoni, kao što su Galaxy S serija (S8 i noviji) i iPhone (6s i noviji) imaju 2 antene (podržavaju MIMO), pa će brzine biti 100 Mbps na 20 MHz i 180 Mbps na 40 MHz.

Na 5GHz, na jeftinijim telefonima sa 1 antenom, brzina je ograničena na 300 Mbps. Na skupljim telefonima sa 2 antene, brzina može dostići 600 Mbps (u zavisnosti od telefona, npr. S8+ je ograničen na 450 Mbps a S9+ na 500 Mbps). Naravno, ovo važi za konfiguraciju na 80 MHz.

Eltex takođe ima problem gde mu WiFi periodično (svakih par dana) nestane ili podaci (ime mreže i šifra) bivaju resetovani na podrazumevane vrednosti. Ovaj problem se javlja svim korisnicima Orion Telekoma već par godina, i to je “normalno”.

ONT se takođe dosta greje, pa je poželjno da ga držite na ravnoj čvrstoj površini izdignutog od poda (kako bi postojao dovoljan protok vazduha i kako se ventilacioni otvori ne bi začepili od prašine sa poda).

Ostale tehničke informacije

Korisnicima se dodeljuju javne dinamičke IP adrese (dakle, NE CGNAT - niste “natovani”), koje se u praksi menjaju jednom mesečno.

Standard koji se koristi je GPON, pristup je realizovan preko IPoE tunela. Uređaj se daljinski kontroliše preko OMCI i TR069. Autorizacija se realizuje preko serijskog broja i MAC adrese virtuelnog interfejsa.

Lozinku za administracioni pristup možete pronaći OVDE.

Ping varira u zavisnosti od lokacije gde se nalazite, generalno je između 4ms i 8 ms ka serverima u SOX-u. Rute ka nekim provajderima su “čudne”, tj. nepotrebno idu pogrešnim putem i povećavaju latenciju.

Stabilnost interneta

Usluga je generalno dosta stabilna, postoje povremeni prekidi koji zavise i od same lokacije na kojoj se nalazite (lošije radi u manjim mestima nego u velikim gradovima), kao i od samog primerka Eltex-a koji dobijete. Brzina je skoro uvek iznad 80% od ugovorene, što je zakonski minimum.

Opšti utisak

Usluga “Prepaid optičkog Interneta” je nešto novo na našem ustaljenom tržištu monolizovanom od strane dva nezainteresovana operatora (Telekom Srbija i SBB), koji korisnike primoravaju na ugovore sa ugovornom obavezom od 24 meseca, pod pretnjom naplate izuzetno visokih priključih taksi ukoliko korisnik želi da raskine ugovor (čak i kada je to iz opravdanih razloga).

Ponuda Orion Telekoma je vrlo pristupačna (da ne kažem previše jeftina), i sami Uslovi pružanja usluge su korektni. Korisnik ne rizikuje dodatne troškove niti se obavezuje na neki period korišćenja usluge, uz razumnu cenu priključne takse.

Sam pristup Internetu funkcioniše isto kao i “klasične” postpaid varijante kod Orion Telekoma, uz nešto manju upload brzinu u odnosu na standardne pakete.

Nadam se da će dva gigantska operatora odgovoriti na ovaj iskorak Oriona sopstvenim paketima bez UO, za korisnike koji se nalaze na teritoriji na kojoj Orion Telekom nema optičku mrežu.

Više informacija o ponudi možete pronaći na zvaničnom sajtu Orion Telekoma

4
❤️
13
👍
0
😲
0
😢
2
😠
0

Želite još sličnih tekstova?

Posetite moj novi portal TeleSrbija posvećen vestima sa tržišta telekomunikacija, savetima, promocijama, i svemu ostalom vezanom za domaće operatore i njihove usluge!

Posetite TeleSrbija.com!

Da li Vam se dopada Vaš operater?

Popunite kratku anonimnu anketu i ocenite Vaše zadovoljstvo kvalitetom usluge Interneta, telefonije ili televizije!

Popunite anketu!

Comments (1)

Please be civil when commenting. Think before writing, don't spam, self promote, bully, harass or harm anyone. Please read the Comment Policy before posting. Comments are moderated.

Bumblebee

Bumblebee

Eh baš me zanima da li može ova usluga u Slobodnom gradu na severu Srbije/Vojvodine.. Sumnjam ali poslah zahtev za dostupnost(adsl max 20mbs, imam vip kucni max vec dve god). Hvala na odličnim postovima i komentarima. Mali predlog dodaj ono naše Bravo kao opciju da se vidi javno koliko te ljudi cene, nije zbog ega nego znaš već, snaga pametnih naspram bahatih.

Reply · 9 months ago · #471


Scroll to top