m:sat TV + mt:s 4G Internet — Dobitna kombinacija?

Posted on under Serbian, Networking, Reviews

Kao neko ko dosta radi preko Interneta od kuće, imam potrebu za stabilnim i brzim Internetom. Nažalost, živim na lokaciji koju su skoro svi tradicionalni Internet provajderi zapostavili.

Nemam fiksni telefon, nemam kablovsku, a optici ni traga. Kao jedino rešenje pokazao se bežični Internet.

Kako sam već korisnik Vip Kućnog neta, a skoro sam se preselio u Beograd, potpisao sam ugovor za Kućni net L tarifu, ne sumnjajući u Vipovu mapu pokrivenosti signalom. Nažalost, njihov Internet se nije pokazao zadovoljavajućim na ovom lokaciji, jer je brzina varirala od 0.2 Mbps do 3 Mbps, od “obećanih” 20 Mbps u download smeru, a konstantnih 40 Mbps u upload smeru, što ukazuje na veliko opterećenje bazne stanice.

Potražio sam alternative kod drugih provajdera, nažalost ništa se nije pokazalo zadovoljavajućim. Onda je Telekom Srbija u svoju ponudu uveo novi paket, BOX 2 (m:sat Plus i 4G Internet). Rešio sam da uslugu isprobam, pozajmivši postpaid SIM karticu od prijatelja kako bih testirao 4G Internet na mojoj lokaciji. (Nije moguće uzeti mts 4G internet na probu bez potpisivanja ugovora na 24 meseca, kako 4G nije dostupan na prepaid SIM karticama). Signal se pokazao dobrim, a brzine veoma zadovoljavajuće, stoga sam uslugu naručio 26.04.2019.

Sama usluga je aktivirana sa ogromnim zakašnjenjem, zvanično puštena u rad 15.06.2019. (Da, posle više od 50 dana).

4G Internet

Internet se realizuje Huawei E5785Lh-23c MiFi modemom, prikazanim ispod, koji poseduje Dual Band WiFi (međutim, moguće je koristiti samo jednu frekvenciju, tj. nije moguće koristiti modem u dual band režimu gde istovremeno emituje WiFi signal na dve frekvencije). Modem poseduje bateriju od 3000 mAh, prima micro SIM karticu, zaključan je na MTS mrežu sa mts-brendiranim kućištem i Web interfejsom. Model poseduje i LCD ekran, kao i TS9 konektor za eksterne antene. Modem dodatno podržava i 4G+ (LTE-Advanced) režim rada za brzine do 300/50 Mbps.

Huawei E5785Lh-23c mt:s MiFi modem

Modem je veoma brzo isporučen PostExpress kurirskom službom, sa ugovorom na Mobilni Net 100GB paket cene 1200 din mesečno uz ugovornu obavezu od 24 meseca. Ugovor sam potpisao i preuzeo modem, nažalost, već tu su počeli problemi.

4G usluga nije bila aktivirana na kartici, što apsolutno nema nikakvog smisla jer je u pitanju Data kartica čija je namena korišćenje Interneta. Pozvao sam Call centar na 064/789, platio 11 din za razgovor sa operaterom, međutim dobio sam odgovor da je 4G usluga uredno aktivirana na broju. Posle ukupno 7 poziva ka Call centru, problem je rešen, međutim za rešenje Telekomu je trebalo više od 8 dana, čime su prekršili zakonski rok, i kao dodatnu uvredu su mi poslali SMS da je 4G usluga uredno aktivirana i da je prigovor na funkcionalnost odbijen kao neosnovan (sama 4G usluga je aktivirana približno 2 sata pre pristizanja SMS poruke).

Dok ugovor nije aktiviran u sistemu, za šta je trebalo 52 dana, brzina Interneta je drastično varirala, odnosno prilikom svakog paljenja modema postojala je ⅕ šansa da se modem “prikači kako treba”, pri čemu bi ostvarivao brzinu od približno 50 Mbps, a u ostalim slučajevima bi brzina bila do 2 Mbps, obično znatno manje od 1 Mbps. Kao i uvek, problem sam uredno prijavio, i uredno dobio odgovor na e-mail koji ne koristim i za koji sam naznačio da ne želim primam obaveštenja, kako je usluga uredno aktivna i da je zabeležen protok maksimalnom brzinom dostupnom na datoj lokaciji u trenutnim uslovima. Tačno — problem je rešen istog dana kada je stiglo obaveštenje.

m:sat TV

Fokus sada okrećemo na m:sat TV uslugu. Usluga je realizovana sa identičnim zakašnjenjem od preko 50 dana. Odnosno, usluga je montirana posle 39 dana od trenutka odobrenja zahteva, nažalost zahvaljujući mojoj “vezi” u Telekomu. Pretpostavljam da bi došli i bez mojih intervencija, ali u kom roku — ne znam.

Montaža usluge je trajala 3 i po’ sata, jer montažeri nisu uspeli da “naciljaju” satelit, a kako nisu imali instrument za merenje signala, bilo je dosta dovikivanja sa krova “Malo levo! 60%!”, “Ne ne vrati! Dobro je!”. Ovo je ne računajući bušenje i sprovođenje kablova, jer sam taj posao sâm obavio u iščekivanju montažera kako bih im posao olakšao.

STB uređaj koji se koristi je blago rečeno užas. Pregreva se, spor je, zaglavljuje se konstantno, često ne može da se upali iz stand-by režima, i pri svakom problemu neophodno je isključiti napajanje i ponovo uključiti kako bi se STB resetovao, jer ne postoji prekidač na njemu, a na daljinski i dugme ON/OFF ne reaguje.

Uz antenu se dobija Dual LNB koji omogućava priključivanje dva STB uređaja, stoga naknadno priključivanje dodatnog STB uređaja nije problematično kao kod nekih DTH provajdera gde je potrebna zamena LNB-a.

m:sat TV STB uređaj

STB, prikazan na slici iznad, poseduje dugme ON/OFF, dva dugmeta za promenu kanala, LED ekran koji prikazuje trenutni kanal, ili datum i vreme u stand-by režimu. Od mogućnosti povezivanja sa zadnje strane poseduje 2x USB 2.0 za ažuriranje sistema i funkcionalnost media plejera, 3.5mm AV izlaz (za RCA/”činč” kabl koji se dobija u pakovanju), HDMI, IR ulaz (mini USB, nefunkcionalno), koaksijalni ulaz od LNB-a, i izlaz digitalnog zvuka.

Prijem se realizuje preko satelita ASTRA 3B na poziciji 23.5°E.

Najavljene su ispravke softvera STB prijemnika na približno 15 dana, stoga bi svi gore navedeni problemi “trebali” biti rešeni u narednih par meseci.

Ponuda i cena

Zvaničnu ponudu možete pronaći na zvaničnom sajtu mts-a, ovde.

Uz BOX 2 se dobija Mobilni Net 100 GB paket, koji nudi 100 GB po punoj brzini, nakon čega se brzina smanjuje na 64 Kbps, a za nastavak korišćenja interneta po punoj brzini se može dokupiti neograničen broj dodataka, kao i m:sat Plus paket sa 140 TV kanala, od čega je 17 u HD rezoluciji.

Spisak kanala možete pronaći ovde, a svi kanali su otključani prvih 3 meseca.

Sama cena usluge na mesečnom nivou je 1999 din, uz 5 meseci po 1 dinar. Uračunajući popust na uslugu koji je omogućen, mesečna cena iznosi 1583 din mesečno.

Moj opšti utisak o samoj usluzi je pomešan. Sa jedne strane, sam Telekom nije sposoban da završi administrativni deo i pusti uslugu u rad više od 50 dana, mnogo radnici call centra ne znaju da ponuda postoji, tehnička podrška nema uputstva niti priručnik za rešavanje problema sa funkcionisanjem same usluge, već samo prosleđuju problem dalje u nedogled, sam risiver je apsolutno đubre, duplo gori od Polaris-ovog risivera, montažeri su neprofesionalni i očigledno je da im je “uvaljen” posao za koji nisu pravilno obučeni i koji ne znaju da rade kako treba.

Ali, ono što “izvlači” uslugu je cena. 5 meseci po 1 dinar, nakon toga 2000 din, za 140 kanala, od čega su 17 kanala u HD rezoluciji, kao i mobilni internet neograničene brzine uz 100 GB prenosa podataka mesečno, to je nepobediva ponuda.

Vip nudi 100 GB Interneta, ali po brzini od 10/2 Mbps, i to po ceni od 1099 din, a Telenor isto što i Vip ali po ceni od 1599 din. mt:s ubedljivo pobeđuje sa cenom od 1600 din, za TV + Internet.

Dodatni plus je što se Internet kartica može koristiti na bilo kojoj lokaciji i u bilo kom uređaju.

Nedostatak usluge Telekoma je što je brzina nakon potrošenog saobraćaja samo 64 Kbps, dok je kod Vip-a 2 Mbps.