MadNet i Internet revolucija (koja već tu!) - Milan Kragujević
MadNet i Internet revolucija (koja već tu!)

MadNet i Internet revolucija (koja već tu!)


Napomena: Sadržaj ovog teksta više nije aktuelan jer je operater Astra Telekom kupio operatera MadNet i obustavio isporuku ove usluge postojećim i prodaju novim korisnicima.

Ovaj tekst nije sponzorisan, napisan je kao lično mišljenje autora i niko ovaj tekst nije pregledao ili odobrio pre objave. Ne garantujem za tačnost informacija. Sami donesite svoje zaključke.

Svi smo čuli za Vip Kućni Net i Telenor Home Internet pakete, koji rade preko 4G tehnologije, ograničeni su po protoko (“brzina”) i po sadržaju unutar tarife (“gigabajti”). Uz pakete se dobija ruter koji, u slučaju raskida ugovora, mora da se otplati ako nije istekao minimalni rok ugovorne obaveze.

Pretpostavljam da smo svi čuli za “INTERNET REVOLUCIJU” mts-a (Telekoma Srbija), koja je, evo tu blizu, iza ćoška, samo što nije stigla do Vas (a od optike ni traga ni glasa, kao ni od većih brzina od 10 Mbps, za većinu stanovništva, eventualno 20 Mbps za one srećnike što su blizu centrale). Okej, malo sam kiseo što nemam optiku, priznajem.

Mada, ne znam da li ste čuli za jednog Internet provajdera iz Pančeva, koji kvalitetne usluge po jako kompetitivnim cenama? U pitanju je MadNet, i ja sam njihov korisnik već 2 godine, a sada sam potpisao ugovor za još jedan Internet paket, o kome ću izneti utiske u ovom postu.

MadNet je do skoro bio klasičan WISP, odnosno Wireless ISP. Nudili su uslugu širokopojasnog pristupa Internetu preko opreme na 2.4GHz, a kasnije i na 5GHz. Pristup mreži se realizovao tako što Vam naprave RADIUS nalog, iznajme opremu (obično Ubiquiti LiteBeam ili MikroTik SXT/LHG), ako je već nemate, i povežu Vas na neki od njihovih Access Point-a. Voilá. Imate internet. Brzine su sasvim OK, ništa posebno, ali kompetitivne sa ostalim provajderima. Trenutno (Januar 2019) je aktuelna akcija 12/2 Mbps za 1299 din mesečno, sa ugovorom na 24 meseca, montaža je besplatna, a svu opremu dobijate od njih.

MEĐUTIM, ono što me je jako iznenadilo kod njih, i to pozitivno, je što su u skorije vreme promenili način rada, odnosno koje pristupne tehnologije koriste. Dok je to do sada bio Wireless na 5GHz (i u nekim slučajevima ADSL, sa čime nemam iskustva), sada su se proširili na još jedan način pristupa -- mobilni broadband, tj. širokopojasna veza za pristup Internetu putem mobilne infrastrukture, tj. 3G/4G.

Preselio sam se u Beograd, i nezadovoljan sa Vip Internetom, koji radi, blago rečeno, brzinom puža, sam potražio nove opcije za pristup Internetu.

Kontaktirao sam KBC Net, koji mi je dao ponudu koja se ne prihvata sa zdravim razumom, odnosno da im odmah iskeširam 10 000 din (3000 din ruter, 5000 din neka taksa za priključivanje i 2000 din montaža (brojke možda nisu tačne, ne sećam se, ali je ukupna cifra bila 10 000 din)), i da im plaćam cenu iz paketa (u ovom slučaju 1850 din) za IPTV + Net od 15/7 Mbps.

Dalje sam kontaktirao Orion Telekom, koji nisu mogli da ponude brže od 10/1 Mbps na Wireless pristupnoj tehnologiji, s’tim što bi IPTV morao da deli taj protok, pa bih realno imao oko 5Mbps download dok je uključen TV, za cenu od 2299 din, što nisam prihvatio, jer mi je ~7.5 Mbps prosečno nedovoljno.

Dalje, Astra Telekom, ne nudi uslugu na mojoj lokaciji, kao ni TIPP Net, SkyNet (haha), BeotelNet, AVCom, Verat, SBB, Kopernikus, Radijus Vektor (nude ali mora vlasnik objekta da potpiše ugovor sa njima), YuNet, Telemark, TeleDot, BeoGrid, i još 5 provajdera koje sam zvao, čijih imena se ne sećam.

Ostao je MadNet, što bi Englezi rekli, last but not least, čiji sam Internet koristio (i još uvek koristim) na selu.

Pozvao sam MadNet, podneo zahtev za uspostavljanje tehničkih mogućnosti, zakazana je poseta montažera, koji su došli u dogovoreno vreme iz Pančeva.

Internet je realizovan preko mobilne mreže, stoga nije bilo potrebno monitrati antenu na krov, razvlačiti kablove, i slično.

Paket za koji sam se odlučio je promo paket 15/5 + IPTV, za cenu od 2299 din mesečno, sa ugovorom od 2 godine. Bitno je napomenuti da sam paket nema ograničenje prenosa podataka u toku meseca, tj. Imate neograničen pristup Internetu, po brzini iz paketa. Gde je neograničeno stvarno neograničeno, a ne “10 Mbps do 100 GB pa posle 2 Mbps” kao kod Vip-a i Telenora.

Ispod je Speedtest rezultat, za one nestrpljive :) Efektivno brzina iz paketa, kako i treba da bude.

Sveopšti utisak je da je kvalitet usluge odličan. Ping je malo veći nego što bih hteo, i zašto je to tako -- ne znam, ali ne smeta pri korišćenju interneta. Brzina ne opada tokom dana, samo što nekada treba malo vremena da neki veći transfer podataka dostigne maksimalnu brzinu, npr. ide od 7 Mb/s do 15 Mb/s u roku od 5 sekundi, dakle ne instant, ali to su već sitnice i traženje dlake u jajetu.

MadNet koristi Telenor kao mobilnog operatera, odnosno MadNet je najverovatnije MVNO Telenor mreže, tako da, ako imate dobar Telenor Internet, imaćete dobar MadNet, naravno ako niste pokriveni 5GHz signalom sa bazne stanice, u tom slučaju imaćete tu pristupnu tehnologiju i onda Vam nije ni bitno da li imate 3G/4G ili ne.

Uz ugovor sa MadNet-om se dobija LTE Modem TENDA 4G680, koji inače ima podršku za sve LTE frekvencije u Srbiji, plus mogućnost da se koristi na 3G mreži ukoliko je signal na 4G slabiji.

Ruter je sasvim OK, nije ništa specijalno, po specifikacijama ima MediaTek procesor na 800 MHz (Single Core MIPS) sa integrisanim LTE modemom koji je povezan preko USB porta, 64 MB RAM i 16 MB SPI Flash memorije.

Poseduje dve izmenjive antene za WiFi, i naravno podršku za 2x2 MIMO u čipsetu, što omogućava brzine do 300 Mbps ukupno, ili do 150 Mbps na jednom uređaju. WiFi je 802.11b/g/n standarda i radi na 2.4 GHz. Ruter poseduje telefonski RJ11 priključak koji nema funkciju u ovom firmware-u, i 4 LAN RJ45 port-a, kao i WPS dugme, dugme za reset i ulaz za strujni adapter.

Uz Internet sam uzeo i IPTV, gde priča postaje mnogo interesantnija. IPTV Set Top Box koji mi je dodeljen nije očekivani Infomir MAG 322, već nešto sasvim novo, tzv. HORIZONT interaktivni STB uređaj, kablovskog operatera Radijus Vektor.

Kako sam saznao, u pitanju je Set Top Box model Pico firme Crenova SK (nije Crenova iz Kine koja pravi projektore) iz Južne Koreje. On apsolutno sigurno ima Linux platformu, ali od GPL koda ni traga ni glasa, no da ja ne skrećem sa teme.

Set Top Box pokreće CubiTV platforma firme Cubiware, što je subsidiary Američke firme TiVo, sa kojima je Astra Telekom sklopila ugovor za pružanje IPTV usluge na teritoriji Srbije.

Set Top Box pokreće middleware firme NetCast.rs u Srbiji, koji je zapravo rebranding CubiTV [PDF] platforme.

IPTV usluga je realizovana preko OTT principa rada, tako da ne koristi odvojeni LAN port za sebe već se može uključiti u bilo koji LAN port na ruteru.

Streaming je odrađen preko Wowza media platforme, i koristi enkriptovani Real Time protokom RTMPe (e znači encrypted, FYI). Sva komunikacija sa middleware serverom je odrađena preko HTTPS, i na set top box-u je aktiviran certificate pinning.

Set Top Box nema otvorenih portova za debug, npr. Telnet, SSH, HTTP, itd, niti odgovara na Ping-ove.

Performanse samog uređaja sa odlične, uređaj se ne “zakucava” kada se menjaju kanali, sve animacije su veoma tečne i izgledaju lepo, interfejs je intuitivan i responzivan, odnosno jako brzo se odaziva na komande.

Jedina stvar koja mi smeta je što kada je uključen HDMI-CEC ne mogu da pojačava i smanjujem zvuk na STB-u već moram da koristim daljinski od TV-a, čime se gubi poenta HDMI-CEC protokola.

Kvalitet slike samog TV programa je osrednji, u osnovi SD (standardna definicija, 720x405 za 16:9 programe), nema artefaktinga, odnosno pojave zelenih kockica i pikselizacije stream-a, stream ne puca i ne koči, i to je sve što se može reći. Dakle, ništa posebno, ali sasvim OK za SD televiziju, slično kao Polaris satelitska televizija.

Od ulaza/izlaza, STB ima sledeće: F konektor za DVB-C prijem, 3.5mm combo A/V činč izlaz, napominjem da se uz STB dobija kabl, ali su mi ga radnici oduzeli, digitalni audio izlaz preko koaksijalnog kabla, HDMI, Ethernet 10/100 Mbps, USB 2.0 (koji ne radi), IR input, za koji nemam informacije čemu služi, predpostavljam za infrared receiver, ali se taj dodatak ne dobija već se koristi IR receiver na prednoj strani STB uređaja, i DC Input ulaz za napajanje.

Daljinski upravljač je sasvim OK, lagan je ali ne odaje jeftini utisak. Izgleda ovako:

(Nema svako dugme funkciju na trenutnom firmware-u).

Demo samog interfejsa Set Top Box-a možete videti na videu ispod:

0
❤️
0
👍
0
😲
0
😢
0
😠
0

Da li Vam se dopada Vaš operater?

Popunite kratku anonimnu anketu i ocenite Vaše zadovoljstvo kvalitetom usluge Interneta, telefonije ili televizije!

Popunite anketu!


Loading...

Scroll to top