Laki Mesh Wi-Fi sistem - Unapredite i proširite kućnu Wi-Fi mrežu!

Laki Mesh Wi-Fi sistem - Unapredite i proširite kućnu Wi-Fi mrežu!

Comments 0

Mesh WiFi sistem u kući

Testirao sam dva nova zanimljiva uređaja odnosno WiFi Mesh sistem - u pitanju je “Laki Wi-Fi Mesh”, iz ponude Orion telekoma.

Ukoliko prvi put čujete za pojam “Mesh ruter”, ili niste sigurni šta je to, napisao sam ceo članak - Šta je Mesh WiFi?, pa preporučujem da najpre to pročitajte a zatim se vratite na ovaj tekst.


Šta je šta u Laki Wi-Fi ponudi

Kompanija Orion telekom je na domaće tržište donela novitet pod brendom “Laki” - Mesh WiFi sistem, koji će poboljšati Vašu kućnu mrežu i omogućiti velike brzine protoka na najvećem broju lokacija u objektu.

Napomena: Uređaje prodaje Orion telekom, ali ni na koji način nisu vezani za Orion usluge. Ovi uređaju su korisni svakome kome treba Mesh WiFi sistem.

Laki Wi-Fi Core

Laki Wi-Fi Core

Laki Wi-Fi Core predstavlja glavni ruter u Mesh sistemu, i obavezno morate imati barem jedan.

Uređaj je crne boje, za razliku od većine drugih Mesh rešenja koja su bela, i izrađen je od kvalitetne matte plastike.

Pri vrhu se nalazi elegantan otvor za ventilaciju koji je uokviren “hromiranom” plastikom. Na samom vrhu uređaja se nalazi utisnut glossy Laki logo.

Sa prednje strane uređaja nalazi se višebojna LED dioda kao indikator statusa. Konektori nisu vidljvi spolja, već se svi nalaze sa donje strane, a kablovi elegantno izlaze kroz prorez.

Sa donje strane uređaja se nalaze rešetke za ventilaciju, gumene noge, dugme za reset, kao i svi priključci.

Laki Wi-Fi Spot

Laki Wi-Fi Spot

Laki Wi-Fi Spot je dodatni (tzv. satelit) ruter u Mesh sistemu, koji se bežično povezuje sa glavnim Core ruterom.

Uređaj je izuzetno malih dimenzija i ima integrisan utikač, jer je predviđeno da se uključi direktno u utičnicu na zidu. Kao i Core, crne je boje i izrađen je od kvalitetne matte plastike, sa glossy utisnutim Laki logoom na prednjoj strani, i višebojnom LED diodom koja služi kao indikator statusa. Uređaj nema nikakvih priključaka. Sa donje strane se nalazi crveno dugme koje služi kao dugme za reset i dugme za uparivanje u Mesh sistem.

U Mesh sistemu možete imati više od jednog Spot uređaja, i koristite ih da dodatno proširite pokrivenost Vaše kućne mreže. Svakako, u početnoj fazi možete preskočiti kupovinu Spot uređaja, jer oni nisu neophodni za rad mreže.

Laki Magic Duo

Laki Magic Duo

Laki Magic Duo je početni paket (“bundle”) u kojem dobijate jedan Core i jedan Spot po nižoj ceni nego da ih kupujete odvojeno.

Za objekte srednje veličine biće svakako potrebna ova dva uređaja, a naknadno možete kupiti još Spot rutera kako biste dodatno proširili pokrivenost.


Tehnologija i specifikacije

Karakteristike Laki Mesh WiFi hardvera

Oba uređaja se tehnički sastoje od skoro identičnog hardvera, uz razlike u dometu i dostupnim portovima, kao i fizičkim dimenzijama.

Uređaje proizvodi kanadska kompanija Mercku Inc. i Laki Mesh WiFi rešenje predstavlja prilagođenu verziju M2 Hive sistema kompanije Mercku, koje je tržište ugledalo 2018. godine kada je završena Indiegogo kampanja.

Softver na uređajima je zasnovan na Linux-u uz prilagođeni userland softver kao i jedinstveni Web interfejs u “Laki” stilu. Interfejs je inače zasnovan na Vue.js frontend framework-u i oslanja se na REST servis.

Sami ruteri postižu izvanrednu pokrivenost sa WiFi signalom, pre svega korišćenjem optimizovanih low noise RF-frontend pojačavača, ali i uz pomoć intrigantnog sistem antena “WHEMS”, i naravno veće snage odašiljanja (u granicama dozvoljenih za IEEE 802.11 na 5GHz i 2.4GHz).

Laki WiFi Core

Laki Wi-Fi Core dijagram priključaka

Core ruter je kompaktnog dizajna sa patentiranim WHEMS antenama u punoj veličini za dual band MIMO, što omogućava stvarno izvanrednu pokrivenost.

Uređaj takođe poseduje brz ARMv7 32bit procesor na 1.0 GHz kao i 128 MB RAM i NAND flash memorije, što je dovoljno za čak ~60 uređaja na WiFi (naravno, limit je 254 uređaja).

Laki WiFi Core se može koristiti kao glavni ruter u Mesh mreži ili se pridružiti postojećoj mreži kao dodatni “član” koji će pružiti veliku pokrivenost.

Pokrivenost do 275 m2
Sadržaj pakovanja Laki Wi-Fi Core ruter x 1
Napajanje x 1
Mrežni kabl 1m x 1
Uputstvo x 1
WiFi Dual band, 2.4GHz do 300 Mbps, 5 GHz do 867 Mbps
WiFi 2.4 GHz IEEE 802.11a/b/g/n 2x2 MIMO
WiFi 5 GHz IEEE 802.11a/n/ac 2x2 MIMO
Antena Patentirana WHEMS antena visokih performansi
Priključci 1x WAN 10/100/1000 Mbps (Gigabit Ethernet)
1x LAN 10/100/1000 Mbps (Gigabit Ethernet)
1x USB 2.0
Napajanje Multi-region strujni adapter 110-240V 50/60 Hz na 12V 1.5A
Sistem CPU: ARM 1.0 GHz
RAM 128MB DDR2
Flash: 1 Gb (128 MB)
Dimenzije uređaja 100x100x125.5mm
Administracija Web interfejs, Android i iOS aplikacija
Samostalni rad Da

Laki WiFi Spot

Spot ruter je vrlo mali, neprimetan, ali elegantnog dizajna. Liči na strujni adapter ili punjač za mobilni ?. Uređaj takođe poseduje patentirani sistem WHEMS antena u umanjenoj veličini za dual band MIMO, što omogućava izvanrednu pokrivenost, posebno za njegovu veličinu.

Uređaj poseduje identičan SoC kao i Core, dakle ARMv7 32bit procesor na 1.0 GHz kao i 128 MB RAM i NAND flash memorije.

Laki WiFi Spot se može koristiti isključivo kao dodatni “član” postojeće Mesh mreže koji će proširiti pokrivenost i pružiti veće brzine prenosa podataka.

Pokrivenost do 46 m2
Sadržaj pakovanja Laki Wi-Fi Spot dodatni ruter x 1
Uputstvo x 1
WiFi Dual band, 2.4GHz do 300 Mbps, 5 GHz do 867 Mbps
WiFi 2.4 GHz IEEE 802.11a/b/g/n 2x2 MIMO
WiFi 5 GHz IEEE 802.11a/n/ac 2x2 MIMO
Antena Patentirana WHEMS antena visokih performansi
Priključci /
Napajanje Integrisani multi-region strujni adapter 110-240V 50/60 Hz
Sistem CPU: ARM 1.0 GHz
RAM 128MB DDR2
Flash: 1 Gb (128 MB)
Dimenzije uređaja 60x60x66mm
Administracija /
Samostalni rad Ne
Pažnja: Laki WiFi Spot dodatni ruter ne može da radi samostalno, već isključivo u sistemu sa Core glavnim ruterom

Dodatne informacije

Uređaj ima USB port, ali nisam uspeo da pronađem čemu taj USB port služi, jer nije dostupna nikakva opcija deljenja sadržaja. Svakako, buduće ažuriranje softvera može doneti dodatne mogućnosti USB portu.

Velika pohvala sa moje strane dolazi zbog podrške za OpenVPN client (kao i PPTP i L2TP)! U današnje vreme je sve važnije biti anoniman na internetu, a mogućnost podešavanja VPN-a na samom ruteru znatno olakšava korišćenje VPN-a i sprečavanje neželjenih leak-ova podataka sa raznih uređaja u kući. Napominjem da će se brzina Interneta u slučaju korišćenja VPN-a smanjiti na vrednosti do 60/60 Mbps, u zavisnosti od kompatibilnosti, protokola prenosa, enkripcije, lokacije servera, broja konekcija, itd. Ovo je uobičajeno za rutere.

Ilustracija priključivanja Laki Wi-Fi Core rutera


Povezivanje i aktivacija

I ako je proces povezivanja i aktivacije uređaja vrlo lak, svakako sam pripremio dva video snimka koji prikazuju taj proces iz moje perspektive.

Pre početka, neophodno je da Core ruter povežete sa postojećim modemom ili ruterom koristeći crveni port WAN, i da ga uključite u struju.


Performanse

Bez obzira na softverske mogućnosti, dizajn, lepo pakovanje, itd., vrednost ovog proizvoda može doći isključivo iz njegovih performansi, kako je namena rutera da nam pruže brz pristup mreži i Internetu.

Izvršio sam detaljno testiranje Laki Mesh sistema sa više uređaja raznih karakteristika (mobilni telefoni i laptopovi), na nekoliko lokacija (različiti spratovi, dvorište, itd.), kao i dodatno testiranje Huawei HA35 rutera radi poređenja.

Testiranje je izvršeno u realnim uslovima korišćenjem mog SpeedTest alata, ka LAN mreži, kako bi brojke bile reprezentativne stvarnom korišćenju za Web browsing i prenos fajlova, ali kako ne bi bile ograničene brzinom moje Internet veze.

Konfiguracija uređaja je sledeća: Laki Wi-Fi Core se nalazi na gornjem spratu, dok se Laki Wi-Fi Spot nalazi na donjem spratu udaljen oko 10 metara sa nekoliko zidova između. Veza između uređaja je preko 5 GHz. Huawei HA35 se nalazi na gornjem spratu. U toku testiranja Laki Mesh sistema, svi drugi uređaji su bili isključeni. Isto važi i za testiranje HA35 rutera. Testiranje je vršeno u dvospratnoj kući kao i u dvorištu ispred kuće.

Objašnjenja pojmova “MIMO”, “VHT”, “2x2”, “802.11n/ac”, itd. možete pronaći u mom članku “Zašto nemate punu brzinu Interneta preko WiFi?”.

Konfiguracija uređaja: 802.11n 2x2 MIMO do 288 Mbps sa 40 MHz HT, 802.11ac 2x2 MIMO do 866 Mbps sa 80 MHz VHT.

Performanse Laki Wi-Fi Core 5 GHz sa Samsung Galaxy S9+

Performanse Laki Wi-Fi Core 2.4 GHz sa Samsung Galaxy S9+

Performanse Laki Wi-Fi Spot 5 GHz sa Samsung Galaxy S9+

Performanse Laki Wi-Fi Spot 2.4 GHz sa Samsung Galaxy S9+

Performanse Huawei HA35 5 GHz sa Samsung Galaxy S9+

Performanse Huawei HA35 2.4 GHz sa Samsung Galaxy S9+

Konfiguracija uređaja: 802.11n 1x1 do 144 Mbps sa 40 MHz HT, 802.11ac 1x1 do 433 Mbps sa 80 MHz VHT.

Performanse Laki Wi-Fi Core 5 GHz sa Huawei P40 Lite

Performanse Laki Wi-Fi Core 2.4 GHz sa Huawei P40 Lite

Performanse Laki Wi-Fi Spot 5 GHz sa Huawei P40 Lite

Performanse Laki Wi-Fi Spot 2.4 GHz sa Huawei P40 Lite

Performanse Huawei HA35 5 GHz sa Huawei P40 Lite

Performanse Huawei HA35 2.4 GHz sa Huawei P40 Lite

Konfiguracija uređaja: 802.11n 2x2 MIMO do 288 Mbps sa 40 MHz HT, 802.11ac 2x2 MIMO do 1732 Mbps sa 160 MHz (80+80 MHz) uz channel bonding - Ograničen u toku testiranja na 802.11ac 2x2 MIMO do 866 Mbps sa 80 MHz VHT.

Performanse Laki Wi-Fi Core 5 GHz sa Lenovo Thinkpad T590

Performanse Laki Wi-Fi Core 2.4 GHz sa Lenovo Thinkpad T590

Performanse Laki Wi-Fi Spot 5 GHz sa Lenovo Thinkpad T590

Performanse Laki Wi-Fi Spot 2.4 GHz sa Lenovo Thinkpad T590

Performanse Huawei HA35 5 GHz sa Lenovo Thinkpad T590

Performanse Huawei HA35 2.4 GHz sa Lenovo Thinkpad T590

Objašnjenje rezultata: Ping označava kašnjenje, što je manji to je Vaše iskustvo u korišćenju mreže bolje. Download i Upload su brzine preuzimanja i slanja, u ovom testu ka SpeedTest serveru na lokalnoj mreži. Logično, Download i Upload trebaju biti što veći.

Tumačenje

Pre svega, jasno je da su rezultati postignuti sa mobilnim telefonom lošiji nego sa laptop uređajem, kao i da su rezultati na S9+ bolji nego P40 Lite, zbog sposobnijeg WiFi adaptera i konfiguracije antena. Naravno, postoje i varijacije u brzinama iz testa u test, izvršeno je testiranje u oko 140 iteracija, radi veće preciznosti merenja. Ipak, došlo je do nekih nelogičnosti u određenim situacijama, koje se mogu objasniti pre svega varijabilnim RF uslovima i smetnjama na specifičnim mikrolokacijama na kojima su se nalazili uređaji i ruteri.

Laki Mesh Wi-Fi sistem postiže sveobuhvatno odlične rezultate u svim situacijama, i pruža mogućnost lakog “rešavanja” problematičnih lokacija dodavanjem dodatnog Spot rutera. Ističe se izuzetna stabilnost veze na većim udaljenostima i održan minimalni kvalitet i pristojna brzina čak i van objekta.

Konkretno, Laki Wi-Fi Core pruža odlične brzine na laptop računaru (426 Mbps u istoj sobi i 348 Mbps u drugoj sobi) u poređenju sa Huawei HA35 (387 Mbps u istoj sobi i 279 Mbps u drugoj sobi), kao i na mobilnom telefonu (361 Mbps na Samsung Galaxy S9+, u poređenju sa 359 Mbps kod Huawei HA35).

Na mobilnom telefonu (Huawei P40 Lite) bez MIMO konfiguracije (1x1 802.11ac) postižu se niži rezultati, od oko 231 Mbps, u poređenju sa 261 Mbps na Huawei HA35. Svakako, ističe se veća brzina van objekta (95 Mbps, u poređenju sa 72 Mbps na HA35).

Slična situacija se može videti i kod Laki Wi-Fi Spot rutera. Zbog same udaljenosti Spot od Core rutera, kao i konstrukcije objekta (ruteri su na različitim spratovima), rezultati su niži. Svakako, testiranje predstavlja realne uslove korišćenja uređaja, jer će većina korisnika držati uređaje na većoj udaljenosti.

Na laptop računaru ostvaren je protok od 266 Mbps, kao i 250 Mbps u drugoj sobi. Na mobilnom uređaju Samsung Galaxy S9+ ostvaren je protok od 190 Mbps, kao i 111 Mbps u drugoj sobi. Na Huawei P40 Lite ostvaren je protok od 132 Mbps i 93 Mbps u drugoj sobi.

Brzine na 2.4 GHz za sve testirane rutere su naravno drastično niže, i frekventni opseg nije poželjno koristiti ako Vam je bitna brzina i stabilnost veze, već se generalno koristi samo kod starih uređaja koji ne podržavaju 5 GHz frekventni opseg.

Svakako, Laki WiFi Core postiže oko 100 Mbps na mobilnim telefonima i oko 180 Mbps na laptopu. Laki WiFi Spot postiže sličnu, douše manju, brzinu od oko 80 Mbps na mobilnim telefonima i oko 130 Mbps na laptop računaru. Huawei HA35 postiže sličnih 80 Mbps na mobilnim telefonima i dosta niži rezultat od oko 100 Mbps na laptop računaru.

Na frekventnom opsegu od 2.4 GHz, kod svih rutera, prisutna je velika varijabilnost rezultata kao i drastično lošiji ping.

Laki Mesh Wi-Fi sistem je postigao izvanredne rezultate na većim udaljenostima kao i na sposobnijim uređajima (laptop računari) gde su velike brzine ključne. Ipak, ograničeni smo maksimalnim brzinama 802.11ac standarda uz 2x2 MIMO, o čemu se možete informisati ovde.


Cena

Sva Mesh WiFi rešenja imaju dosta višu cenu od one sa kojom dolaze “obični” ruteri za kućnu upotrebu. Razloga ima više, ali jedan od najbitnijih i najjednostavnijih je - Mesh WiFi rešenja su tehnički kompleksnija, i sadrže više hardverskih i softverskih rešenja.

Laki Mesh Wi-Fi se prodaje u tri varijante: Laki Wi-Fi Core, Laki Wi-Fi Spot i Laki Magic Duo.

Laki Wi-Fi Core Laki Wi-Fi Spot Laki Magic Duo
1x Laki Wi-Fi Core 1x Laki Wi-Fi Spot 1x Laki Wi-Fi Core
1x Laki Wi-Fi Spot
12.500 din 6.300 din 17.500 din
8.200 din 4.200 din 11.800 din

Laki Mesh Wi-Fi ruteri su takođe dostupni po posebnim uslovima za korisnike Orion telekom usluga. Povoljnija cena u tabeli dostupna je korisnicima Orion telekoma za jednokratno plaćanje.

Uzimajući u obzir performanse sistema kao i samog Core rutera, kao i lakoću korišćenja i podešavanja, i dostupne mogućnosti, smatram da je cena na tržišnom nivou, eventualno malo niža od očekivane uzimajući u obzir cene sličnih sistema u inostranstvu i činjenicu da je u Srbiji sve obično 20-50% skuplje.

Svakako, u zavisnosti od prostora koji želite da pokrijete, možda će Vam se više isplatiti dva Core umesto Core + 2 Spot, a možda će samo Core pokriti celokupan prostor. Svejedno, prostora za rast ima, jer uvek možete lako dodati još jedan ruter u Mesh mrežu.


SBB AirTies vs Laki Mesh Wi-Fi

Poređenje ponude

Orion telekom zapravo nije prvi operater koji je na tržište plasirao WiFi Mesh rešenje. Ta “titula” pripada SBB-u, sa svojim AirTies Mesh rešenjem.

AirTies je turska kompanija koja se bavi proizvodnjom uređaja za telekomunikacione operatore, pre svega IP STB uređaje za televiziju i 3 različita AirTies rutera.

AirTies 4920 poseduje vrlo slične karakteristike kao i Laki Wi-Fi Core, osim što poseduje dodatnu antenu za 802.11ac, odnosno podržava 802.11ac 3x3 MIMO do 1600 Mbps uz VHT80. U stvarnosti jako mali broj uređaja podržava 3x3 WiFi konfiguraciju, na našim prostorima je to ograničeno na Apple MacBook Pro modele sa TouchBar nakon 2016 godine.

Ono što ističe Laki Mesh rešenje je zapravo cena SBB-ovog AirTies rešenja. Laki Mesh kupujete, dakle ostaje u Vašem vlasništvu, i možete ga koristiti bilo da li ste ili niste korisnik usluge Orion telekoma. Laki Mesh uređaj plaćate u celosti ili na rate ako ste Orion telekom korisnik, ali ga Vi kupujete.

Kontrast ovome je SBB AirTies, gde Vi iznajmljujete uređaje, i to po ceni mesečne rente od 590 dinara po svakom pojedinačnom uređaju. Uređaji su dostupni EON korisnicima sa Internet uslugom. Za prvi uređaj plaćate priključnu taksu od 4.995 din, a za svaki sledeći plaćate 9.990 din. Kada prestanete da budete korisnik SBB-ovih usluga u obavezi ste da vratite uređaje, jer nisu u Vašem vlasništvu, čak ni po isteku ugovorne obaveze.

U ovom slučaju, za rešenje sa jednim uređajem plaćate 4.995 din odjednom i 14.160 din (590 din mesečno) za vreme trajanja ugovora od 24 meseca, i nastavljate da plaćate tih 590 din dokle god koristite uređaje.

Kod Laki Mesh-a situacija je mnogo drugačija, pa kao korisnik Orion telekoma plaćate 8.200 din za Core ruter, ili 520 din mesečno na 24 meseca (ako plaćate na rate), i uređaj je Vaš. Ako niste korisnik Orion telekoma, uređaj kupujete po ceni od 12.500 din, jednokratno, i onda je Vaše vlasništvo.

Jasno je da je Laki Mesh ponuda poprilično pristupačnija, posebno što se kod SBB-a svaki dodatni uređaj takođe naplaćuje mesečno, pa biste za 2 AirTies uređaja plaćali 1.180 din mesečno, i 14.985 din odjednom na ime priključnih taksi.

Nisam u prilici da testiram AirTies rešenje jer nisam SBB korisnik, ali svakako ne smatram da su takva cena i način kupovine opravdani, kakav god taj uređaj bio. Svakako, po tehničkim karakteristikama očekujem da uređaj funkcioniše skoro identično kao Laki Mesh.


Zaključak

Oduvek sam imao problema sa WiFi u ovoj kući, počevši od 2011. kada sam prvi put dobio Telekom Srbija Open ADSL. Debljina zidova, veličina objekta, raspored soba kao i pozicija modema (zbog loše telefonske linije nalazi na specifičnom mestu) su uvek garantovali da neću imati funkcionalan WiFi praktično nigde osim u sobi sa modemom. Probao sam više različitih modela rutera i jednostavno odustao, jer nisu davali zadovoljavajuće rezultate.

Kada me je Orion telekom kontaktirao sa ponudom, bio sam skeptičan da će ovo funkcionisati. Iskreno sam odustao od WiFi kao tehnologije i zaključio da je nemoguće ostvariti velike brzine ili stabilnu vezu.

Međutim, koliko god ovo zvuči kao kliše, stvarno sam se iznenadio radom Mesh sistema i performansama Core uređaja.

Ovo je prvi put da mogu da prolazim kroz kuću na Skype pozivu i da nemam trenutke gde moram da se rekonektujem jer telefon ne uspeva da se poveže na drugu mrežu sa jačim signalom, ili sam skroz izgubio signal jer sam otišao u kuhinju koja nikad nema ni mobilni 4G niti WiFi signal.

Počeo sam da koristim WiFi i za glavni računar, što je do sada bilo nemoguće zbog konstantnih “ispada” sa mreže na TP-Link ruteru čak i na 5 GHz, kao i velike varijabilnosti u ping-u. Ovih problema više nema.

Ipak, moramo biti realni sa zahtevima u skladu sa tehničkim sposobnostima WiFi. Ne možemo dobiti gigabitnu brzinu na WiFi, ma koliko mi to želeli, na bilo kom ruteru. To su ograničenja 802.11ac standarda. U skladu sa tim, u savršenim uslovima, na Laki Wi-Fi Core možemo očekivati do 600 Mbps realnog protoka mereno sa iperf3, uz PHY rate 866 Mbps. U praksi, 500 Mbps je maksimum koji sam ostvario.

Da li ovaj uređaj treba svakome? Ne. Ne baš svakome. Ali velika većina ljudi bi imala stvarnu potrebu, barem za Core ruter. Naravno, ukoliko imate brz Internet i veliku kuću/stan, onda Vam stvarno moram preporučiti da uzmete Laki Magic Duo paket, verujem da će rešiti dosta problema koje imate sa WiFi.

Meni lično jedno ovako rešenje mnogo znači, zbog višegodišnjih problema koji su iskreno postali nepodnošljivi, i otvara put lakom proširenju mreže i u drugu kuću, koja trenutno ima Netis gigabitni ruter a koji jedva pokriva dve sobe.Galerija


Uređaje je na test poslao Orion telekom. Testiranje je u potpunosti nezavisno i nepristrasni realizovano. Svi rezultati izneseni u tekstu su ostvareni u realnim uslovima u testu sa uređajima Lenovo ThinkPad T590, Samsung Galaxy S9+ i Huawei P40 Lite. Sva mišljenja iznesena u tekstu su isključivo moja i ne predstavljaju stavove kompanije Orion telekom.

7
❤️
7
👍
0
😲
0
😢
1
😠
0

Želite još sličnih tekstova?

Posetite moj novi portal TeleSrbija posvećen vestima sa tržišta telekomunikacija, savetima, promocijama, i svemu ostalom vezanom za domaće operatore i njihove usluge!

Posetite TeleSrbija.com!

Comments (0)

Please be civil when commenting. Think before writing, don't spam, self promote, bully, harass or harm anyone. Please read the Comment Policy before posting. Comments are moderated.

There are no comments.
Be the first to contribute!


Scroll to top