Internet bez ugovorne obaveze u Srbiji

Internet bez ugovorne obaveze u Srbiji

Comments 0

Kod korisnika Interneta postoji sve veća svest da kvalitet usluge nije zagarantovan, i da je jako teško raskinuti ugovor u toku ugovorne obaveze, bez plaćanja penala, čak i kada operator ne pruža očekivani kvalitet usluge.

Određeni operatori nude Internet uslugu po posebnim uslovima bez ugovorne obaveze, ali su korisnicima često nejasni uslovi, način korišćenja, tehnologija kao i način plaćanja takve vrste usluge, pa sam želeo da predstavim ponudu Internet paketa bez ugovorne obaveze naših operatora, i odgovorim na najčešća pitanja koje korisnici imaju.

Akcijska ponuda?

Bitno je napomenuti da se u ovom tekstu bavim isključivo tzv. akcijskim ponudama, iz jednog bitnog razloga: svaki operator nudi usluge bez ugovorne obaveze, ali po jako nepovoljnim uslovima. Ta stavka u cenovniku obično služi kao “kazna” za raskid ugovora, jer se pri raskidu ugovora korisnicima naplaćuje zbir svih popusta ostvarenih na osnovu ugovorne obaveze. Popusti se određuju zbirom priključnih taksi i razlikom u ceni mesečne pretplate bez ugovorne obaveze (iz standardne ponude) i cene koju je korisnik plaćao.

Dakle, u praksi, neisplativo je uzimati Internet bez ugovorne obaveze po standardnoj ponudi, jer se naplaćuje isti iznos kao i kod neosnovanog raskida ugovora pre isteka ugovorne obaveze.

Pristupna tehnologija

Pre nego što se pozabavimo konkretnom ponudom, bitno je osvrnuti se i na tehnologije za pristup koje su u ponudi.

ADSL / VDSL

Najveći broj operatora koji nude Internet bez ugovorne obaveze to čine preko ADSL tehnologije. ADSL (Asymmetric digital subscriber line) je nešto starija tehnologija pristupa koja nudi brzine do 20/1 Mbps, i ima određene specifičnosti koje morate uzeti u obzir kada razmatrate ponude operatora. VDSL je tehnologija koja funkcioniše slično kao i ADSL i nudi brzine pristupa do 100/10 Mbps. Za potrebe ovog teksta možemo obe tehnologije posmatrati identično.

Preduslov za korišćenje ADSL pristupa je postojanje aktivne telefonske linije preko telefonske parice kod Telekoma (mts), koju morate da plaćate Telekomu nevezano za Internet paket. Dodatno, neophodno je da Vaša centrala podržava ADSL pristup i da ima slobodnih portova za priključenje. Za kraj, neophodno je da je telefonska parica dovoljno kratka i kvalitetna kako bi bilo moguće realizovati pristup.

Dakle, ADSL Internet funkcioniše putem fiksne telefonske linije, korišćenjem ADSL modema koji dobijate od operatora besplatno na korišćenje. Moguće je istovremeno koristiti i fiksni telefon i Internet, korišćenjem splitera koji dobijate uz modem.

Dodatno, brzina ADSL pristupa zavisi od dužine i kvaliteta telefonske parice, i to je nešto na šta ne možete da utičete. Kod najvećeg broja korisnika moguća je brzina do 10/1 Mbps, pa su tako i paketi kod operatora većinom do 10-15 Mbps, jer su to neke maksimalne brzine za većinu korisnika.

Bitno je napomenuti i to da Vaš operator zapravo preprodaje pristup preko Telekomove infrastrukture, što znači da dobijate identičan kvalitet usluge kao i kod Telekoma – usled toga nema puno smisla da sa Telekoma prelazite kod drugog operatora, a koristeći istu infrastrukturu, jer će usluga funkcionisati identično.

Isto tako treba da znate da kod Telekoma fiksni telefon košta 659 din mesečno, kao i da se aktivacija priključka bez ugovorne obaveze naplaćuje jednokratno 6000 din.

WiFi

WiFi tehnologija je najmanje zastupljena kod operatora, i funkcioniše postavljanjem antene na Vašem objektu koja je usmerena ka baznoj stanici operatora, i snabdeva Vas uslugom Interneta bežičnim putem. Na WiFi tehnologiji dostupne su brzine do 20/4 Mbps, a veza je dosta nestabilna, stoga Vam ne preporučujem da se opredelite za WiFi internet pristup.

DOCSIS / kablovski Internet

Kablovski internet (realizovan putem DOCSIS protokola) nudi veoma velike brzine protoka, do 500/50 Mbps, i realizuje se preko koaksijalnog kabla koji nosi i TV signal za kablovsku televiziju, korišćenjem kablovskog modema (koji dobijate besplatno od operatora).

Mana kablovskih paketa je što je skoro uvek neophodno da se pretplatite i na kablovsku televiziju, čak i ako želite samo internet uslugu, zato što je kablovska televizija osnovna usluga (slično kao fiksni telefon kod ADSL interneta).

Stabilnost kablovskog interneta je vrlo dobra, ali povremeno dolazi do vrlo malih varijacija u brzini (do 20%), usled opterećenja čvorišta, međutim ovo svakako zavisi od lokacije, na određenim lokacijama ne dolazi do nikakvih varijacija.

GPON / optički Internet

Optički internet (realizovan na GPON mreži) je najbrža, najstabilnija i najkvalitetnija vrsta pristupa. Nudi izuzetno visoke brzine protoka, do 1000/400 Mbps, i vrlo nizak ping (≤5ms). Kod optičkog pristupa moguće je realizovati i kablovsku televiziju, putem DVB-C modulatora, ili koristiti IPTV/OTT televiziju preko interneta.

Optički internet uključuje dovođenje optičkog vlakna do unutrašnjosti Vašeg objekta i povezivanje putem ONT (Optical network terminal) rutera koji dobijate besplatno na korišćenje.

“GPON Lite” “bežična optika”

Operator Orion telekom reklamira tzv. “GPON Lite” “bežičnu optiku” koja se realizuje putem mikrotalasnog linka na 60 GHz, postavljanjem antene na Vaš krov, koja je usmerena ka njihovoj baznoj stanici.

Orion telekom koristi MikroTik antene čiji je kapacitet do 1000 Mbps, i često priključuje nekoliko korisnika (kada su u pitanju stambene zajednice) na jednu antenu. Brzina pojedinačnog paketa je do 500 Mbps.

Nažalost, ovo nije optika, i ima probleme sa većim ping-om, padovima brzine (zbog smetnji ili opterećenja) i povremenim prekidima (usled kiše ili snega).


Napomena: Cene i ponuda su važeće na dan objavljivanja ovog teksta (01.02.2021.) i mogu se promeniti u budućnosti. Aktuelnu ponudu i cene možete pronaći na sajtu svakog pojedinačnog operatora.

Orion telekom ADSL Ponuda

Orion telekom nudi “Hit akciju” sa paketima na ADSL tehnologiji i brzinama do 10/1 Mbps odnosno 20/1 Mbps.

Paket HIT Net 10 HIT Net 20
Brzina do 10/1 Mbps do 20/1 Mbps
Cena 899 din 999 din

Za korišćenje usluge neophodno je da imate aktivnu fiksnu liniju kod Telekoma, čija cena nije uračunata u cenu paketa. Ne postoje troškovi priključenja, a opremu dobijate besplatno na korišćenje.

Usluga je dostupna bez ugovorne obaveze uz otkazni rok od 30 dana. Ovo znači da uslugu možete da koristite bilo koji broj meseci, i da možete prekinuti korišćenje 30 dana nakon što najavite raskid usluge. Ovo nije prepaid usluga, što znači da račune morate plaćati redovno i ne možete pauzirati korišćenje usluge. Takođe ne možete raskinuti uslugu tako što prestanete da plaćate račune, već morate izjaviti raskid i vratiti opremu operatoru.

Više informacija o ponudi možete pronaći na ovom linku.

Orion telekom Prepaid optički internet

Već sam pisao o Orion ponudi prepaid optičkog interneta u ovom članku, koji možete pročitati ako Vas zanimaju dodatne informacije o usluzi.

Paket PREPAID OPTIKA do 200 Mbps PREPAID OPTIKA do 500 Mbps PREPAID OPTIKA do 1000 Mbps
Brzina do 200/10 Mbps do 500/20 Mbps do 1000/50 Mbps
Cena 1000 din 1500 din 2500 din
Cena priključenja 6000 din 4000 din 3000 din

Za korišćenje usluge neophodno je da postoje uslovi za priključenje na Orion telekom GPON optičku mrežu. Prilikom priključenja naplaćuje se odgovarajući iznos na ime priključne takse, naveden u tabeli iznad.

Usluga funkcioniše po prepaid principu, što znači da se plaća unapred, a korišćenje se može pauzirati maksimalno 24 meseca. Ukoliko želite da preskočite mesec korišćenja, dovoljno je da ne uplatite paket tog meseca. Ukoliko želite da trajno prestanete sa korišćenjem, neophodno je da dostavite opremu i obrazac za raskid ugovora poštom na adresu operatora.

Orion telekom takođe na određenim lokacijama nudi prepaid pakete do 500 Mbps uz tzv. “GPON Lite” tehnologiju koja zahteva montažu antene na krov zgrade. Konkretna metoda pristupa (GPON FTTH ili “GPON Lite” sa antenom) zavisi od Vaše lokacije.

Više informacija o ponudi možete pronaći na ovom linku.

BeotelNet ADSL akcija

BeotelNet nudi akcijske ADSL pakete sa brzinama do 10/1 Mbps odnosno 15/1 Mbps.

Paket ADSL Maxi 10 ADSL MaxiPlus 15
Brzina do 10/1 Mbps do 15/1 Mbps
Cena 790 din 890 din

Za korišćenje usluge neophodno je da imate aktivnu fiksnu liniju kod Telekoma, čija cena nije uračunata u cenu paketa. Ne postoje troškovi priključenja, a opremu dobijate besplatno na korišćenje.

Usluga je dostupna bez ugovorne obaveze uz otkazni rok od 30 dana. Ovo nije prepaid usluga.

Više informacija o ponudi možete pronaći na ovom linku.

KBCnet Kablovski internet

Operator KBCnet nudi “BRZI DUO LIGHT” pakete sa brzinom do 80 Mbps, na kablovskoj infrastrukturi, bez ugovorne obaveze i bez troškova priključenja.

Paket BRZI DUO LIGHT S BRZI DUO LIGHT M BRZI DUO LIGHT L BRZI DUO LIGHT XL BRZI DUO LIGHT 2XL
Brzina do 10/5 Mbps do 20/8 Mbps do 30/10 Mbps do 50/15 Mbps do 80/15 Mbps
Cena 990 din 1350 din 1590 din 1990 din 2890 din

Za korišćenje usluge neophodno je da postoje tehnički uslovi za priključenje na koaksijalnu ili ethernet mrežu operatora u Vašem objektu.

Uz BRZI DUO LIGHT pakete operator nudi gratis “WiFi TV” uslugu televizije na mobilnim uređajima, internet radio i Web2SMS servis za slanje SMS poruka online.

Usluga funkcioniše po prepaid principu, što znači da se plaća unapred, a korišćenje se može pauzirati.

Više informacija o ponudi možete pronaći na ovom linku.

KBCnet WiFi internet

Operator KBCnet takođe nudi i “DUO LIGHT” pakete sa brzinom do 20 Mbps, na bežičnoj infrastrukturi, bez ugovorne obaveze i bez troškova priključenja.

Ovo je relativno nova ponuda – ranijih godina je u ponudi bio samo kablovski internet bez ugovorne obaveze, a za WiFi se plaćalo priključenje 12 000 din.

Paket DUO LIGHTX XS DUO LIGHT S DUO LIGHT M DUO LIGHT L DUO LIGHT XXL
Brzina do 8/2 Mbps do 10/2 Mbps do 12/2 Mbps do 15/3 Mbps do 20/5 Mbps
Cena 990 din 1290 din 1590 din 1750 din 2090 din

Za korišćenje usluge neophodno je da postoje tehnički uslovi za priključenje na bežičnu mrežu operatora u Vašem objektu (optička vidljivost sa baznom stanicom i pristup krovu).

Uz DUO LIGHT pakete operator nudi gratis “WiFi TV” uslugu televizije na mobilnim uređajima, internet radio i Web2SMS servis za slanje SMS poruka online.

Usluga funkcioniše po prepaid principu, što znači da se plaća unapred, a korišćenje se može pauzirati.

Više informacija o ponudi možete pronaći na ovom linku.

Vip mobile Neograničeni 4G Vikend net

Vip mobile je poznat po “Kućni net” ponudi 4G mobilnog interneta uz ugovornu obavezu na 2 godine, međutim Vip ima manje poznat paket bez ugovorne obaveze i bez ikakvog ograničenja količine prenetih podataka.

Vip Vikend net je postpaid tarifa bez ugovorne obaveze, koja se može kupiti na Vip prodajnom mestu, uz obaveznu kupovinu 4G modema po ceni od 4200 din, i omogućava Vam neograničen 4G internet za vreme trajanja dodatka.

Dakle, ne postoji ograničenje količine prenetih podataka niti umanjenje brzine posle određenog broja gigabajta. Usluga se zasniva na tarifnim dodacima koje aktivirate, a koji pružaju Internet određeni broj dana.

Dodatak Net za 1 dan Net za 2 dana Net za 7 dana Net za mesec dana
Trajanje 1 dan 2 dana 7 dana 30 dana
Cena 250 din 390 din 990 din 3490 din

Nema mesečne pretplate već na kraju meseca kroz postpaid račun plaćate dodatke koje ste aktivirali u tom mesecu. Ukoliko niste aktivirali dodatke, račun iznosi 0 dinara.

Više informacija o ponudi možete pronaći na ovom linku. Ponudu tarifnih dodatka možete pronaći ovde.

Supernova “SUPER NET” paketi

I ako sam na početku teksta naveo da se neću baviti standardnom ponudom operatora, smatram da je Supernova “SUPER NET” ponuda paketa bez ugovorne obaveze (“na neodređeno”) značajna da bude spomenuta, pre svega zbog velikog broja mesta gde Supernova nudi svoje usluge, i konstantnog širenja dostupnosti mreže ovog operatora, što znači da sve više ljudi ima mnogućnosti priključenja.

SUPER NET paketi su dostupni bez ugovorne obaveze i bez pretplate na kablovsku televiziju, uz plaćanje priključne takse u iznosu od 4900 din jednokratno, i dostupni su na koaksijalnoj i optičkoj infrastrukturi.

Paket SUPER NET SUPER NET PLUS SUPER NET MAX
Brzina 50/5 Mbps 100/10 Mbps 200/20 Mbps
Cena 1899 din 2399 din 3699 din

Uz sve Supernova pakete (bez obzira na ugovornu obavezu ili paket) dobijate privatnu IP adresu, pa je neophodno da doplaćujete 699 din “Fiksnu IP adresu” ukoliko želite da imate mogućnosti port forwarding i daljinskog pristupa servisima u lokalnoj mreži.

Više informacija o ponudi možete pronaći na ovom linku. Cenovnik za privatne korisnika možete pronaći ovde (strana 3).

Ostali operatori

Kao što sam napomenuo, tehnički svi operatori nude usluge bez ugovorne obaveze, ali su uvek prisutne izuzetno visoke cene priključenja (na primer, kod Telekoma – mts, za Internet se naplaćuje priključenje 12000 din, i to: 6000 din za obavezan fiksni telefon - čak i na optičkoj mreži - i 6000 din za širokopojasni pristup Internetu, i primenjuje se veća cena pretplate a manje brzine – nisu dostupni BOX paketi; isto tako SBB priključenje za osnovnu kablovsku naplaćuje 9900 din, a priključenje Internet usluge 6900 din, uz obavezu plaćanja osnovnog TV paketa u iznosu od 1395 din, uz pretplatu Internet paketa).

Iz navedenih razloga, standardna ponuda se ne može smatrati ponudom bez ugovorne obaveze, jer joj je svrha isključivo stvaranje penala zbog prevremenog raskida ugovora, čime će Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija morati da se pozabavi u narednom periodu.


Kao što je jasno iz teksta, Internet ponuda bez ugovorne obaveze postoji ali je na više načina degradirana u odnosu na ponudu uz ugovornu obavezu (izuzev Orion prepaid optičkog interneta). Svakako, podstanari, ljudi sa nestabilnim primanjima, studenti, kao i korisnici koju su imali negativna iskustva sa kvalitetom Interneta kod nekog provajdera – koji nisu mogli da raskinu i ako postoji degradacija servisa – mogu koristiti neke od gore navedenih usluga, po svojoj želji.

Ponuda na tržištu se menja, pa je poželjno da pratite ponude operatora u Vašem mestu, jer se tržište kreće u smeru komodizacije Interneta, pa će biti neophodne primamljive ponude za privlačenje korisnika – neke od tih ponuda će biti i bez ugovorne obaveze ?

8
❤️
25
👍
1
😲
1
😢
1
😠
3

Želite još sličnih tekstova?

Posetite moj novi portal TeleSrbija posvećen vestima sa tržišta telekomunikacija, savetima, promocijama, i svemu ostalom vezanom za domaće operatore i njihove usluge!

Posetite TeleSrbija.com!

Da li Vam se dopada Vaš operater?

Popunite kratku anonimnu anketu i ocenite Vaše zadovoljstvo kvalitetom usluge Interneta, telefonije ili televizije!

Popunite anketu!

Comments (0)

Please be civil when commenting. Think before writing, don't spam, self promote, bully, harass or harm anyone. Please read the Comment Policy before posting. Comments are moderated.

There are no comments.
Be the first to contribute!


Scroll to top