Globaltel Freepaid - Prkosna ponuda virtuelnog operatera

Globaltel Freepaid - Prkosna ponuda virtuelnog operatera

Comments 5

Ovaj tekst nije sponzorisan od strane Globaltel d.o.o., napisan je kao lično mišljenje autora (mene) i niko ovaj tekst nije odobrio ili pregledao pre objavljivanja.

Kada se Globaltel pojavio u decembru 2016. godine, malo ko je mogao pretpostaviti šta će uslediti u narednih par godina. Globaltel je inicijalno svoj život započeo kao VoIP aplikacija, podvig Pink International Company u saradnji sa Procescom d.o.o. iz Beograda, sa ciljem da na tržište uvede jeftinije međunarodne razgovore i virtuelne brojeve 0677 numeracije.

Globaltel je u septembru 2017. godine u svoju ponudu uvrstio fizičku SIM kartice, odnosno zvanično postao MVNO (virtuelni mobilni operater). Aplikacija je tada dobila mogućnost da SIM kartici dodeljuje brojeve, i omogućeno je istovremeno pozivanje i preko aplikacije i preko SIM kartice. Ovo je bio prvi korak ka nepojmljivom poduhvatu — protresti ustaljenu ponudu na tržištu mobilne telefonije u Srbiji.

U međuvremenu, Globaltel je partnerisao sa Mi Store i počeo sa prodajom Xiaomi telefona uz poklon 4GB Interneta svakom meseca godinu dana. U januaru 2020., Globaltel je uveo podršku za eSIM kartice, i time postao prvi operater u Srbiji koji podržava eSIM standard.

Globaltel Freepaid

Naša priča nas dovodi do sredine jula 2020. godine, kada je Globaltel uzburkao tržište novim Freepaid paketima, koji kombinuju najbolje iz Postpaid i Prepaid ponude.

Globaltelova jedinstvena Freepaid ponuda se razlikuje od svega na tržištu jer nude neograničene minute i SMS poruke ka svim mrežama po najnižoj ceni, i to bez ugovorne obaveze ili čak ugovora!

U ovom članku ću predstaviti samu Freepaid ponudu, kao i proces prenosa broja u Globaltel mrežu, i dati odgovore na neka od najčešćih pitanja u vezi sa Globaltel mrežom i uslugom.

Globaltel mreža

Globaltel je MVNO, tj. virtuelni mobilni operater, što znači da Globaltel nema sopstvenu mrežnu infrastrukturu već iznajmljuje pristup mreži operatera Vip mobile. Ovo u praksi znači da je Globaltel-ova mrežna pokrivenost identična Vip-ovoj, i da će brzine na 4G mreži biti slične kao i na Vip mreži.

Globaltel inače ima veći prioritet na 4G+ mreži u odnosu na Vip Kućni net i Prepaid korisnike, što znači da ćete na Globaltel-u imati brži 4G+ Internet nego na Vip Prepaid-u, na određenim lokacijama gde se vrši ograničenje tj. QoS shaping.

Sve Globaltel SIM kartice imaju aktiviranu 4G uslugu. Za korišćenje Interneta i povezivanje na 4G mrežu neophodno je da kreirate APN.

Globaltel APN

Da biste koristili Internet, morate da kreirate APN sa sledećim parametrima:

  • Name: Globaltel
  • APN: globaltel
  • Username: (ostavite prazno)
  • Password: (ostavite prazno)

Detaljna uputstva za Android i iOS imate na sajtu Globaltela.

“Freepaid” ponuda

Globaltel-ova Freepaid ponuda je slična Vip-ovoj NEO ponudi, naravno dosta jeftinije. Dakle, minuti i poruke ka svim mrežama su neograničeni, po paketima se razlikuje samo količina Interneta.

Globaltel Freepaid ponuda

Najniži paket od 1 GB košta 900 din, srednji paket sa 4 GB košta 1000 din i najveći paket sa 10 GB košta 1300 din.

Ukoliko potrošite sav Internet iz dodatka, na raspolaganju su povoljni jednokratni Internet dodaci od 1 GB na 7 dana za 100 din i 3 GB na 7 dana za 200 din, kao i 5 GB na 30 dana za 300 din.

Freepaid je moguće naručiti online, na Globaltelovoj stranici. Sam Freepaid nije običan dodatak, već se plaća isključivo platnom karticom, i obnavlja se automatski.

Freepaid možete aktivirati za postojeći Globaltel broj, pri čemu unosite podatke sa platne kartice i tog trenutka uplaćujete odabrani paket. Paket će se automatski obnavljati svakih 30 dana. Ukoliko nemate sredstava na kartici, ili transakcija bude odbijena iz bilo kog razloga, Freepaid će biti deaktiviran, i moći ćete da ga ponovo aktivirate na sajtu. Ukoliko želite da otkažete Freepaid paket, to možete uraditi u okviru Globaltel aplikacije, ili pozivanjem korisničkog servisa na 06771234.

Ukoliko ne posedujete Globaltel broj, možete poručiti novu karticu, koja je besplatna, ali plaćate cenu odgovarajućeg Freepaid paketa. Dostava SIM kartice je besplatna i realizuje se putem DExpress kurirske službe. Ovom prilikom možete i izvršiti prenos broja u Globaltel mrežu, što je objašnjeno ispod, u poglavlju “Prenos broja u Globaltel”.

Trajanje Freepaid paketa, kao i količinu preostalog Internet saobraćaja, u svakom trenutku možete proveriti putem Globaltel aplikacije, ili putem USSD menija *100#.

Globaltel Uzbudljivi Prepaid ponuda

“Uzbudljivi prepaid” ponuda

Globaltel-ova postojeća ponuda, tzv. “Uzbudljivi prepaid”, je i dalje dostupna novim i starim korisnicima Globaltel-a, i predstavlja tradicionalniju kombinaciju Internet gigabajta i min/SMS kombo “jedinica” (ako se sećate Vip-ove ponude “Smart”-ova iz 2012., ovo je slično tome).

Kombinacije na 30 dana koje su dostupne su 1 GB, 4 GB ili 10 GB Interneta i 50, 150 ili 250 min+SMS “jedinica”. Kombinacije na 7 dana su 2 GB ili 4 GB Interneta i 30 ili 80 min+SMS “jedinica”.

Osim kombinacija, možete kupiti i pojedinačne dodatke za Internet ili min+SMS jedinice, na 7 ili 30 dana. Ove dodatke možete aktivirati više puta, i možete ih kombinovati, a sav saobraćaj se prenosi neograničen broj puta, ako pre svakog isteka dodatka aktivirate novi.

Svi novi korisnici automatski dobijaju 50 min+SMS jedinica i 5 GB Interneta koji traju 7 dana od trenutka aktivacije, kada prvi put aktiviraju svoju novu Globaltel SIM karticu.

Ponudu “Uzbudljivi prepaid” možete pogledati na Globaltelovoj stranici.

Globaltel je #vezabezobaveza

Prenos broja u Globaltel

Uputstvo za prenos broja i pravni okvir MNP (Mobile Number Porting) sistema je opisan u Globaltel-ovom dokumentu “Uputstvo od prenosivosti broja” (PDF). Preporučujem da pročitate navedeni dokument pre nego što inicirate proces prenosa broja.

Prenos broja u Globaltel mrežu se realizuje online, uz jedno potpisivanje papira koji Vam donosi kurir, zajedno sa SIM karticom. Dostavu dokumentacije i SIM kartice za prenos broja realizuje Post Express.

Napomena: Prilikom pokretanja procesa prenosa, neophodno je da uplatite iznos Freepaid paketa pre nego što možete da izvršite prenos broja. Iz tog razloga je poželjno da pripremite platnu karticu i proverite da imate sredstava na njoj kao i da su Internet plaćanja omogućena.

Kako biste pokrenuli proces prenosa broja, na stranici Freepaid odaberite odgovarajući paket a zatim kliknite na dugme “Kupi online”. Odaberite “Novi korisnik”, zatim “Klasična SIM kartica”, i kliknite na “Prenesi svoj broj”.

Unesite sve tražene podatke (Ime i prezime, Adresa, email, broj telefona koji želite da prenesete, trenutni operater, pretplatnički status kod trenutnog operatera (postpaid, registrovani prepaid, neregistrovani prepaid), i u zavisnosti od odabranog statusa JMBG ili ICCID i PUK kod (više o tome u dodatku ispod).

Čekirajte ReCAPTCHA opciju “Nisam robot” i, konačno, kliknite na dugme “Kupi”.

Bićete preusmereni na WSPay procesor kartičnih transakcija, gde je neophodno da unesete podatke o platnoj kartici, i zatim izvršite proces 3D Secure verifikacije i potvrdite plaćanje.

Kada se plaćanje realizuje, dobićete e-mail sa PDF Narudžbenicom (primer možete videti ovde). Sačuvajte taj mejl.

Globaltel kartica stiže na tvoju adresu

Narednog radnog dana će Vas kontaktirati agent Globaltel korisničke podrške kako bi potvrdili podatke o dostavi i pretplatnički status kao i podatke neophodne za prenos broja, nakon čega će biti dodeljna SIM kartica i generisan privremeni broj iz 0677 numeracije. SIM kartica, zajedno sa 2 primerka Zahteva za prenos broja i jednim Obaveštenjem o zameni numeracije na USIM kartici će biti poslata na Vašu adresu.

Jedan od Zahteva potpisujete i vraćate kuriru. U ovom trenutku već možete da koristite svoju Freepaid karticu sa privremenim brojem. Poželjno je da SIM karticu aktivirate odmah, jer je kod nekih korisnika dolazilo do poteškoća sa automatskom aktivacijom ukoliko kartica nije korišćena, pa bi morali da sačekaju da bude manuelno aktivirana od strane Globaltela.

Kada potpisan Zahtev pristigne Globaltelu, pokreće se procedura prenosa broja. Globaltel podnosi Zahtev Vašem postojećem operateru, koji ima 2 radna dana da taj zahtev usvoji odnosno odobri ili odbije. U ovom periodu će Vas postojeći operater možda kontaktirati sa promotivnom ponudom, međutim, ukoliko se ne javite, Zahtev će biti odobren (naravno, ukoliko su ispunjeni svi uslovi).

Ukoliko postojeći operater odbije Zahtev, bićete kontaktirani od strane Globaltela sa detaljima oko razloga odbijanja Zahteva, i u zavisnosti od razloga bićete upućeni u dalju proceduru.

Kada postojeći operater usvoji Zahtev, određuje se dan prenosa broja, najkasnije 2 radna dana od trenutka odobrenja prenosa.

Prenos se realizuje na zakazani dan prenosa, i to u periodu od 02:00 do 06:00. Kada prenos bude izvršen, stara SIM kartica će prestati da funkcioniše, a broj će biti aktivan na Globaltel SIM kartici. Privremeni 0677 broj se briše.

Rešavanje problema sa pogrešnom identifikacijom poziva

Ukoliko se po završetku prenosa broja desi poteškoća sa identifikacijom poziva, pri čemu se, kada zovete nekog, korisniku prikazuje 0677 broj a ne prenet broj, potrebno je da restartujete telefon. Ukoliko restart ne reši problem, pokušajte sa ručnim povezivanjem SIM kartice na mrežu, a ukoliko ni to ne reši problem, neophodno je da pozovete Globaltel podršku na broj 06771234 i obavestite ih o nastalom problemu. Ova greška je deo standardne procedure i biće rešena u roku od par sati.

Ručno povezivanje SIM kartice na mrežu

Ukoliko imate problem sa Globaltel SIM karticom, pri čemu se kartice uopšte ne povezuje na mrežu (“No Service” ili “Emergency Calls Only”), na telefonu pronađite aplikaciju “STK Services” (ne morate da je preuzimate, pojaviće se kada ubacite Globaltel SIM karticu), i odaberite “Connect to the Network (Manual)” a zatim restartujte telefon.

STK Services ikonica

STK Services aplikacija

Prenos neregistrovanog prepaid broja

Ukoliko želite da izvršite prenos neregistrovanog prepaid broja u Globaltel mrežu, neophodno je da posedujete ICCID (Integrated Circuit Card Identifier) i PUK (Personal Unblocking Key) kôd.

ICCID i PUK možete pronaći na plastičnom pakovanju SIM kartice. Kao primer je prikazana mts Prepaid SIM kartica.

mts Prepaid SIM kartica

Ukoliko ne možete da pronađete ICCID i PUK, kontaktirajte svog trenutnog operatera kako biste dobili neophodne podatke pre nego što započnete prenos broja.

Ograničenja prenosa broja

Bitno je napomenuti da u određenim situacijama nije moguće izvršiti prenos broja. Ovo je skoro uvek van kontrole Globaltela, i zavisi od Regulatorne agencije (RATEL) ili trenutnog operatera.

Neki od čestih razloga su:

  • Postojanje ugovorne obaveze kod postojećeg operatera
  • Postojanje neizmirenih dugovanja kod postojećeg operatera
  • Vremenski period od prethodnog prenosa broja je kraći od 3 meseca
  • Došlo je do promene u pretplatničkom statusu u prethodna 3 meseca (prelazak sa postpaid na prepaid, prelazak sa prepaid na postpaid, prelazak sa neregistrovanog prepaid na registrovani prepaid, aneks ugovora ili posebne promocije)

Ukoliko imate ugovornu obavezu ili neizmireno dugovanje kod postojećeg operatera, neophodno je da to regulišete pre nego što podnesete zahtev za prenos broja. U suprotnom će zahtev biti odbijen, a Globaltel neće biti u mogućnosti da Vam refundira novac za Freepaid paket, kako ga možete koristiti i sa privremenom 0677 numeracijom.

Ukoliko je došlo do promene u pretplatničkom statusu ili je izvršen prenos broja u prethodna 3 meseca, nećete biti u mogućnosti da izvršite prenos broja. U ovom slučaju, prenos ne odbija Vaš operater već RATEL, kao što je regulisano Zakonom o elektronskim komunikacijama.

Pažnja: Ukoliko želite da raskinete ugovor kod svog operatera i pređete u Globaltel, nemojte prelaziti na prepaid jer u tom slučaju nećete moći da izvršite prenos 3 meseca. Umesto toga, izvršite otkup ugovorne obaveze, odnosno raskinite ugovornu obavezu i ostavite broj aktivnim, na postpaid ugovoru bez ugovorne obaveze. Samo tako ćete moći da izvršite prenos broja u drugu mrežu bez čekanja!

Izgled Globaltel aplikacije

Get it on Google Play

Explore it on AppGallery

Download on the App Store

Kvalitet Globaltel mreže

Kako je Globaltel zapravo MVNO, tj. virtuelni operater, Globaltel mreža funkcioniše identično dobro (ili loše, u zavisnosti od Vaše lokacije) kao i matična mreža Vip mobile. Možete očekivati isti kvalitet glasovnih poziva, jačinu signala, kao i brzinu 4G Interneta. Globaltel ima blago povišen prioritet kada je u pitanju 4G+ konekcija, u poređenju sa Kućni net i Prepaid korisnicima Vip mobile, usled čega možete iskusiti veće brzine na Globaltel mreži ukoliko posedujete noviji uređaj sa podrškom za LTE Advanced standarde i frekventne opsege 1800 MHz i 800 MHz.

Prijem SMS poruka od banaka

Korisnici Globaltela su ranije imali poteškoće sa prijemom SMS poruka od banaka, međutim, taj problem je rešen u potpunosti početkom 2020. godine, i sada svim korisnicima uredno stižu SMS obaveštenja od banaka. Ja lično koristim usluge Crédit Agricole i Raiffeisen Bank, i dobijam poruke obe banke.

Plaćanje parkinga i usluge sa dodatnom vrednošću

Plaćanje parkinga funkcioniše u potpunosti na Globaltel SIM karticama, naravno, neophodno je da imate dovoljan iznos kredita za slanje SMS poruke. Sve ostale usluge sa dodatnom vrednošću (VAS) funkcionišu.

Završetak

Globaltelova ponuda je jedinstvena i veoma impresivna. Prilikom intenzivnog korišćenja nisam primetio nikakve poteškoće u radu servisa govornih poziva, prijema i slanja SMS poruka, kao i 4G Interneta. Podrška je izuzetno profesionalna i stručna, i dva problema koja sam imao su mi rešili u rekordnom roku, uz potpuno poznavanje problema i razumevanje okolnosti.

Moja očekivanja su da će u nekom narednom periodu tri tradicionalna operatera (mts, Vip mobile, Telenor) poraditi na svojoj ponudi kako bi se približili Globaltelov revolucionalnom Freepaid paketu. Promene su neminovne, ali tačno vreme reakcije zavisi od tržišnih uslova i ekonomske situacije samih operatera, naše zemlje i globalne svetske ekonomije. Svakako, Globaltel-u nisu vezane ruke, pa uvek može da odreaguje na kontra-ponudu, kada do nje dođe ?.

Ukoliko ste korisnik Globaltela, bili korisnik, ili tek planirate da postanete korisnik, želeo bih da čujem Vaše mišljenje o ponudi i Vaša iskustva u dosadašnjem korišćenju usluga. Slobodno se javite u komentarima ?!

0
❤️
24
👍
0
😲
1
😢
0
😠
1

Želite još sličnih tekstova?

Posetite moj novi portal TeleSrbija posvećen vestima sa tržišta telekomunikacija, savetima, promocijama, i svemu ostalom vezanom za domaće operatore i njihove usluge!

Posetite TeleSrbija.com!

Da li Vam se dopada Vaš operater?

Popunite kratku anonimnu anketu i ocenite Vaše zadovoljstvo kvalitetom usluge Interneta, telefonije ili televizije!

Popunite anketu!

Comments (5)

Please be civil when commenting. Think before writing, don't spam, self promote, bully, harass or harm anyone. Please read the Comment Policy before posting. Comments are moderated.

Ivan

Ivan

Da li je mastercard u funkciji pošto mi je rečeno da trenutno se ne može aktivirati (

Reply · 4 months ago · #714

Gari

Gari

Prevaranti, ne prelazite u Globaltel mrezu, neljubazni, ne izlaze u susret.

Reply · 5 months ago · #664

Nemanja

Nemanja

Najgora mreza ikada. Tehnicka podrska im je uzas. Kada ih zovem sa broja iz njihove mreze tehnicka podrska nece da se javi, kada zovem sa drugog broja javljaju se odmah (predpostavljaju da je nov korisnik). Posle 2 meseca im je crkla sim kartica (mislio sam da je nemoguce da sim kartica crkne ali kod njh je sve moguce). Trazili su da im posaljem karticu i trebalo im je 10 dana da ustanove da je kartica neispravna. Platio sam 500 din da im stigne preporucenom postom (naravno nisu mi refundirali). Poslali su mi novu ali na njoj nije bio aktiviran postpaid paket. Paket sam platio 3. u mesecu. Sim kartica postala neispravna 10-og.

Do kraja meseca nisam imao ni internet ni minute ni sms, a sve sam uredno platio na pocetku meseca.

Na email odgovaraju posle 4 sata, i ne citaju uopste sta je napisano. Nisu mi nadoknadili ni dinara. Jedno jako lose iskustvo i nepotreban stres.

Najgora mreza ikada!!!!

Reply · 6 months ago · #661

milan

...replying to Nemanja

milan

postoji sansa da ti je zabola samo registracija za mrezu ako je telefon video sim to se resava sa stk nisam video post ovde sto admin okaxio pa mi rekli isto iz korisnickog servisa i sad radi.

Reply · 5 months ago · #703

Zoff

Zoff

Potpuno se slažem , ja sam se prebacio sa Telenora na E-sim karticu od globatela , broj je Preuzeti bez problema aplikacija radi savršeno.
Bio sam u Makenzijevoj Da zavrsim sve (trajalo je 10 minuta) Podrška je strucna i profesionalna.

Trenutno u inostranstvu sve funkcioniše besprekorno

Reply · 7 months ago · #578


Scroll to top